Μενού

Επικοινωνία

Μενού

Επικοινωνία

Cash Rebate Greece-FTV (CRGR-FTV) για την ενίσχυση της παραγωγής οπτικοακουστικών έργων

PK CONSULTING GROUP

Προκήρυξη καθεστώτος Cash Rebate Greece-FTV (CRGR-FTV) για την ενίσχυση της παραγωγής οπτικοακουστικών έργων στον τομέα του κινηματογράφου και των τηλεοπτικών προγραμμάτων στην Ελλάδα

Στόχος της Δράσης

Το καθεστώς ενίσχυσης συμπεριλαμβάνει δύο επιμέρους διακριτές δράσεις:

 – Δράση Α’ Ενίσχυση Επενδυτικών Σχεδίων με δικαιούχους μεγάλες και αλλοδαπές επιχειρήσεις, και 

 – Δράση Β’ Ενίσχυση Επενδυτικών Σχεδίων με δικαιούχους μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ)

Οι δύο δράσεις εισάγουν καθεστώς ενίσχυσης, που αφορά στη στήριξη της παραγωγής αυτοτελών οπτικοακουστικών έργων, δηλαδή οικονομικής δραστηριότητας που εμπίπτει στις κατηγορίες κωδικού αριθμού δραστηριότητας

(α) 59.11 («Δραστηριότητες παραγωγής κινηματογραφικών ταινιών, βίντεο και τηλεοπτικών προγραμμάτων») και

(β) 59.12 («Υπηρεσίες συνοδευτικές της παραγωγής κινηματογραφικών ταινιών, βίντεο και τηλεοπτικών προγραμμάτων»), όπως ισχύει και με το άρθρο 54 του Ευρωπαϊκού Κανονισμού (ΕΕ) 651/2014.

Η Δράση Α’ χρηματοδοτείται από εθνικούς πόρους οι οποίοι εντάσσονται στο Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης, τo ύψος του διαθέσιμου προϋπολογισμού ορίζεται στα €55.000.000.

Η Δράση Β’ χρηματοδοτείται από πόρους της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης) και εντάσσεται στο Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα» 2021-2027. Η συνολική δημόσια δαπάνη της Δράση Β’ ανέρχεται σε 100.000.000,00€

Δικαιούχοι

1. Στο καθεστώς ενίσχυσης CRGR-FTV ως δικαιούχοι ορίζονται οι εξής:

Για τη Δράση Α’: μεγάλες επιχειρήσεις οι οποίες:

(α) είτε έχουν εγκατάσταση ή υποκατάστημα ή θα έχουν δραστηριοποιηθεί κατά τη χρονική στιγμή καταβολής της ενίσχυσης στην ελληνική επικράτεια και λειτουργούν με σκοπό:

(αα) την παραγωγή ή/και την εκτέλεση παραγωγής οπτικοακουστικών έργων,
(αβ) την παραγωγή οπτικοακουστικών έργων στο πλαίσιο διασυνοριακής παραγωγής,

(β) είτε είναι αλλοδαπές επιχειρήσεις παραγωγής οπτικοακουστικών έργων που έχουν τη μόνιμη εγκατάστασή τους ή την καταστατική τους έδρα σε κράτη που δεν εντάσσονται στην έννοια των μη συνεργάσιμων κρατών, εφόσον για τους σκοπούς της παρούσας συμβάλλονται με επιχείρηση που είναι εγκατεστημένη ή έχει υποκατάστημα στην ελληνική επικράτεια και λειτουργεί με σκοπό την εκτέλεση παραγωγής οπτικοακουστικών έργων ή μέρους αυτών. Η αντισυμβαλλόμενη επιχείρηση της υποπερίπτωσης (β) μπορεί να είναι Μικρομεσαία Επιχείρηση (ΜμΕ) και να αποτελεί συνδικαιούχο της ενίσχυσης.

Για τη Δράση Β’ μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ), οι οποίες:

(α) Είτε έχουν εγκατάσταση ή υποκατάστημα ή θα έχουν δραστηριοποιηθεί κατά τη χρονική στιγμή καταβολής της ενίσχυσης στην ελληνική επικράτεια και λειτουργούν με σκοπό:

(αα) την παραγωγή ή/και την εκτέλεση παραγωγής οπτικοακουστικών έργων,

(αβ) την παραγωγή οπτικοακουστικών έργων στο πλαίσιο διασυνοριακής παραγωγής,

β) είτε  θα έχουν δραστηριοποιηθεί στην Ελληνική Επικράτεια κατά τη χρονική στιγμή καταβολής της ενίσχυσης με τους ίδιους σκοπούς, και θα πραγματοποιήσουν τις επιλέξιμες δαπάνες στην Ελληνική Επικράτεια.

Σε περίπτωση διασυνοριακής παραγωγής, ήτοι παραγωγής που χρηματοδοτείται από περισσότερα του ενός κράτη-μέλη και στις οποίες συμμετέχουν παραγωγοί από περισσότερα του ενός κράτη-μέλη, η αίτηση ένταξης χρηματοδότησης υποβάλλεται από επιχείρηση παραγωγής που δραστηριοποιείται ή θα δραστηριοποιηθεί στην ελληνική επικράτεια και η ενίσχυση παρέχεται σε αυτήν για τις δαπάνες που υλοποιούνται εντός της ελληνικής επικράτειας. Σε κάθε περίπτωση, δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί η ίδια επιλέξιμη δαπάνη για την απόκτηση παρόμοιου οφέλους στο πλαίσιο λειτουργίας της διασυνοριακής παραγωγής του οπτικοακουστικού έργου.

Ένταση Ενίσχυσης

Τα επενδυτικά σχέδια οπτικοακουστικών έργων ενισχύονται μέσω της παροχής επενδυτικού κινήτρου, το οποίο υπολογίζεται, ως σταθερό ποσοστό 40% επί της αξίας των επιλέξιμων δαπανών της παραγωγής, οι οποίες πραγματοποιούνται στην ελληνική επικράτεια και δεν ξεπερνούν το 80% του συνολικού κόστους όλων των εργασιών της παραγωγής του οπτικοακουστικού έργου. Το συνολικό ποσό της επιχορήγησης καταβάλλεται εφάπαξ στον δικαιούχο και δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 8.000.000 ευρώ ανά οπτικοακουστικό έργο.

Επιλέξιμες Δαπάνες

 – Δαπάνες για αμοιβές σεναριογράφου, σκηνοθέτη, παραγωγού, α’ β’ πρωταγωνιστικού ρολού (above the line) και αμοιβές για πνευματικά δικαιώματα

 – Δαπάνες για αμοιβές συνεργείου, ηθοποιών & εκτελεστή παραγωγής

 – Δαπάνες σχεδιασμού και υλοποίησης παραγωγής

 – Δαπάνες Τεχνικού Εξοπλισμού

 – Δαπάνες για ταξίδια, διαμονή, διατροφή

 – Δαπάνες μοντάζ – επεξεργασίας

 – Λοιπές λειτουργικές δαπάνες άμεσα συνδεδεμένες με το αποτέλεσμα του έργου

Ελάχιστο όριο επιλέξιμων δαπανών στην ελληνική επικράτεια (minimum local spending)

Για την ένταξη επενδυτικού σχεδίου με περιεχόμενο μυθοπλασία ή δημιουργική τεκμηρίωση (ντοκιμαντέρ) στο καθεστώς ενίσχυσης CRGR-FTV, το σύνολο των επιλέξιμων δαπανών που υλοποιούνται στην ελληνική επικράτεια, ανεξαρτήτως μεγέθους του αιτούντα, να είναι τουλάχιστον τα εξής:

  • Κινηματογραφική ή τηλεοπτική ταινία με περιεχόμενο μυθοπλασία:  €200.000
  • Κινηματογραφική ή τηλεοπτική ταινία με περιεχόμενο τεκμηρίωση (ντοκιμαντέρ): €60.000,
  • Ταινία μικρού μήκους: €45.000
  • Μίνι τηλεοπτική σειρά μυθοπλασίας (μέχρι 16 επεισόδια): €120.000 ανά παραγόμενο επεισόδιο για δύο (2) κύκλους
  • Λοιπές τηλεοπτικές σειρές μυθοπλασίας: €35.000 ανά παραγόμενο επεισόδιο για δύο (2) κύκλους. Ενισχύονται έως 150 επεισόδια στον πρώτο κύκλο. Ο ενισχυόμενος δεύτερος κύκλος μπορεί να συμπεριλαμβάνει έως είκοσι πέντε τοις εκατό (25%) περισσότερα επεισόδια από τα εγκριθέντα του πρώτου κύκλου.
Kαταβολή Eνίσχυσης

Η επιχείρηση μπορεί να αιτηθεί τον έλεγχο εντός 6 μηνών από τη λήξη του επενδυτικού σχεδίου όπως την έχει προσδιορίσει στην αίτηση του και έχει συμπεριληφθεί στην απόφαση ένταξης ή στην απόφαση τροποποίησης, εφόσον έχει αιτηθεί παράταση. Η λήξη του επενδυτικού σχεδίου ταυτίζεται με το αίτημα για ορκωτό λογιστή από την επιχείρηση προς το ΕΚΚΟΜΕΔ.

Το ΕΚΚΟΜΕΔ ελέγχει τα δικαιολογητικά της πιστοποίησης εντός 15 ημερών ή εφόσον απαιτείται συμπλήρωση αυτών εντός μήνα. Η απόφαση πιστοποίησης εκδίδεται εντός 10 ημερών από την εισήγηση.

Η καταβολή της επιχορήγησης γίνεται εντός 3 μηνών από την έκδοση της απόφασης πιστοποίησης της λήξης του επενδυτικού σχεδίου, απευθείας, μέσω ηλεκτρονικής πληρωμής, σε τραπεζικό λογαριασμό του δικαιούχου του επενδυτικού σχεδίου που έχει ορισθεί με την απόφαση ένταξης χρηματοδότησης, σε τραπεζικό λογαριασμό πιστωτικού ιδρύματος της ημεδαπής ή της χώρας της καταστατικής έδρας ή της μόνιμης εγκατάστασης του δικαιούχου και δεν επιτρέπεται η εκχώρησή της σε τρίτους.