Μενού

Επικοινωνία

Μενού

Επικοινωνία

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος: Πηγές χρηματοδότησης στον Τουρισμό και Boutique Consulting Firms

22 Νοεμβρίου, 2022

Για την σημαντική τάση της αγοράς, τις boutique Consulting firms, αλλά και τις ευκαιρίες χρηματοδότησης και τα χρηματοδοτικά εργαλεία που προσφέρονται, μιλά σε συνέντευξή του στο ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ, ο κ. Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος, διευθύνων σύμβουλος και συνιδρυτής της PK Consulting Group.

Ο κ. Παπαδόπουλος, υπογραμμίζει ότι οι boutique Consulting firms είναι εξειδικευμένες εταιρίες που προσφέρουν εξειδικευμένες λύσεις και υπηρεσίες στην επίλυση σύνθετων προβλημάτων, συγκεντρώνοντας σειρά πλεονεκτημάτων σε σύγκριση με τις παραδοσιακές συμβουλευτικές εταιρίες.

Αναφερόμενος στον Τουρισμό ο κ. Παπαδόπουλος δίνει τις εναλλακτικές επιλογές χρηματοδότησης επενδυτικών κινήσεων, αναλύοντας και τα πλεονεκτήματα με την συνεργασία με μια Boutique Consulting Firm.

Και βέβαια ο κ. Παπαδόπουλος αναφέρεται στα επιχειρηματικά δρώμενα και στο πως διαμορφώνεται η κατάσταση στην αγορά, ειδικά δε σε έναν εξωστρεφή κλάδο, όπως είναι αυτός του Τουρισμού.

Η συνέντευξη

Τα τελευταία χρόνια, ακούμε όλο και περισσότερο για τις εταιρίες boutique Consulting firms. Τι είναι οι εταιρείες συμβούλων boutique; Και ποια είναι τα οφέλη της εργασίας σε μια τέτοιου είδους συμβουλευτική εταιρεία ;

Οι boutique Consulting firms είναι εξειδικευμένες εταιρίες  που προσφέρουν εξειδικευμένες λύσεις και υπηρεσίες στην επίλυση σύνθετων προβλημάτων. Βασικός στόχος είναι η βελτίωση της αξίας της  εταιρείας του κάθε πελάτη, αυξάνοντας την αποτελεσματικότητά της στο να παράγει λύσεις που γεννούν κέρδη.

Υπάρχουν πολλά πλεονεκτήματα της εργασίας σε μια boutique συμβουλευτική εταιρία, έναντι μιας παραδοσιακής.

Αυτά τα οφέλη περιλαμβάνουν:

Εργασιακή κουλτούρα. Eίναι συχνά λιγότερο ιεραρχικές και βασίζονται περισσότερο σε ομάδες. Αυτό μειώνει το στρες στο χώρο εργασίας και αυξάνει τους δεσμούς με τους συναδέλφους. Η συναδελφικότητα ενισχύει τη δημιουργικότητα και την καινοτομία, καθώς η ποικιλομορφία της σκέψης μπορεί να παράγει αντισυμβατικές ιδέες. Οι συμβουλευτικές εταιρείες boutique είναι επίσης συχνά πιο γρήγορες στην υιοθέτηση νέων διαδικασιών από τις μεγάλες εταιρείες. Ένα άλλο πλεονέκτημα είναι το Περιθώριο για ανάπτυξη σταδιοδρομίας. Επειδή οι εταιρείες boutique προσφέρουν συγκεκριμένες συμβουλές, αυτός ο τύπος εταιρείας δίνει σε κάθε νέο εργαζόμενο την ευκαιρία να προσφέρει πρόσθετη προοπτική, τεχνογνωσία και ατομικότητα στη συλλογική ειδικότητα της επιχείρησης. Συμβάλλουμε στη διαμόρφωση μιας κοινωνίας ισότιμων ανθρώπων και αναπτύσσουμε πρωτοβουλίες υποστήριξης και ενίσχυσης της κοινωνικής ισότητας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα της επιτυχίας μας είναι το γεγονός ότι το 65% του προσωπικού μας απαρτίζετε από γυναίκες και το 30% από νέους ανθρώπους με πληθώρα γνώσεων και πολλές καινοτόμες ιδέες στην διαχείριση των επιχειρηματικών καταστάσεων.

Μιλώντας λοιπόν για διαφορετικότητα, καινοτομία, δημιουργικότητα, ποιες πιστεύετε πως είναι για τις δική σας εταιρία οι ‘’διαφορετικές – εναλλακτικές’’ επενδύσεις που διαχειρίζεστε;

Διαχειριζόμαστε πλήθος έργων, σε όλους του κλάδους την οικονομίας, σε επιχειρήσεις που θέλουν να αξιοποιήσουν τα επιδοτούμενα προγράμματα, ως μέτρο στήριξης για την ανάπτυξη των επιχειρηματικών τους σχεδίων, αλλά και αυτές που επιλέγουν την συγχώνευση η την εξαγορά τους από κάποια άλλη πιο δυνατή εταιρία από αυτές προκειμένου να δημιουργηθούν οικονομίες κλίμακας. Διαφορετικές και καινοτόμες μορφές τουρισμού διαχειριζόμαστε  στον Αναπτυξιακό Νόμο αποτελούν ενδεικτικά, η έγκριση στον Αναπτυξιακό Νόμο του  ξενοδοχείου ΟΝΟΜΑ HOTEL στην Θεσσαλονίκη, ένα ξενοδοχείο προσανατολισμένο στους Μillennials ταξιδιώτες και βασισμένο στην παροχή personalized εμπειριών, ενώ συνδυάζει ιδανικά την σύγχρονη urban αρχιτεκτονική με τις έξυπνες τεχνολογίες βάζοντας τον επισκέπτη στο επίκεντρο και δίνοντάς του τον πλήρη έλεγχο της διαμονής του». Smart rooms, αφού όλα μπορείς να τα ρυθμίσεις από ένα ipad.

Μία άλλη μεγάλη εναλλακτική  τουριστική επένδυση αποτελεί η έγκριση στον επενδυτικό νόμο του μεγαλύτερου glαmping στην χώρα στην περιοχή του παλιού camping batis στην Καβάλα . Ο χώρος που θα διαμορφωθεί σε 5* glamping με θεματικές τουριστικές ενότητες είναι ότι πιο καινοτόμο και high tec θα υπάρχει σε αυτόν τον τύπο τουρισμού. Θα εκτίνετε σε μία έκταση 55.000 τ.μ., και θα εντυπωσιάζει με την αυτοτέλεια, τη λειτουργικότητα, τη σύγχρονη αισθητική αλλά και τη φυσική ομορφιά του.

Πώς θα μπορούσε να βοηθηθεί μία επιχείρηση στον κλάδο του Τουρισμού από τον Αναπτυξιακό Νόμο;

Ο τουρισμός είναι ο βασικός πυλώνας ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, με καθοριστική συμβολή στην εξωστρέφεια και την απασχόληση. Η προστασία του αποτελεί  προτεραιότητα, μέσω της υλοποίησης προγραμμάτων με επενδύσεις που αναβαθμίζουν την ποιότητα και τη διαφοροποίηση των παρεχόμενων υπηρεσιών. Έτσι λοιπόν, η “Ενίσχυση Τουριστικών Επενδύσεων” αλλά και το καθεστώς του ‘’Εναλλακτικού Τουρισμού’’ του Αναπτυξιακού Νόμου, έρχεται να στηρίξει έναν πολύ σημαντικό και ισχυρό κλάδο της ελληνικής οικονομίας, τον τουρισμό.

Οι δυνατότητες ενίσχυσης, παρέχονται σε ξενοδοχεία, camping, ξενώνες, ενοικιαζόμενα δωμάτια/διαμερίσματα, τουριστικές επιπλωμένες κατοικίες, υπηρεσίες θαλάσσιου τουρισμού, αθλητικού τουρισμού και τουρισμού υπαίθρου (τουριστικοί λιμένες, χιονοδρομικά κέντρα, θεματικά πάρκα, εγκαταστάσεις ιαματικού τουρισμού, μονάδες ιαματικής θεραπείας, κέντρα ιαματικού τουρισμού – θερμαλισμού, κέντρα θαλασσοθεραπείας, κέντρα αναζωογόνησης (spa), κέντρα προπονητικού αθλητικού τουρισμού με ποσοστά ενίσχυσης που φθάνουν έως το 75%.

Πέρα από τον Αναπτυξιακό Νόμο, ποιες άλλες είναι οι πηγές χρηματοδότησης για επενδύσεις στο Τουρισμό;

Πολύ σημαντικό για τους επενδυτές είναι ότι τα νέα προγράμματα δίνουν τη δυνατότητα κάλυψης της Ίδιας Συμμετοχής ακόμα και εξολοκλήρου με δανεισμό. Ένα σημαντικό εργαλείο χρηματοδότησης  στην παραπάνω κατεύθυνση για τον επενδυτή παράλληλα με τον αναπτυξιακό νόμο είναι τα επιχορηγούμενα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ),

Το Ταμείο Ανάκαμψης χρηματοδοτεί ιδιωτικές επενδύσεις με την εναλλακτική του δανεισμού και της επιχορήγησης. Τα δάνεια που παρέχονται, σήμερα, από τα συνεργαζόμενα, με το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, πιστωτικά ιδρύματα, έχουν επιτόκιο ύψους από 0,35%. Μία επιχείρηση μπορεί να λάβει χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης παράλληλα με την ένταξή της στον Αναπτυξιακό Νόμο για το ίδιο έργο. Με τον τρόπο αυτό οι επενδυτές μπορούν να λάβουν τη μέγιστη δυνατή ενίσχυση σύμφωνα με τον Χάρτη Περιφερειακών Ενισχύσεων αλλά και να διευκολύνουν την υλοποίηση της επένδυσης, καθώς πέρα από την επιδότηση εξασφαλίζουν και χαμηλότοκη χρηματοδότηση

Στη νέα προγραμματική περίοδο ΕΣΠΑ 2021-2027, αλλά και στα νέα προγράμματα LEADER, οι επενδύσεις στο τουριστικό οικοσύστημα αποτελούν προτεραιότητα για την αναβάθμιση του τουριστικού αναπτυξιακού πόρου και όχημα για τον ψηφιακό μετασχηματισμό και την πράσινη μετάβαση της οικονομίας. Από τα πρώτα προγράμματα που θα τρέξουν αφορούν την Αναβάθμιση και τον ποιοτικό εκσυγχρονισμό του τουριστικού προϊόντος.

Αναφορικά με τις συγχωνεύσεις και εξαγορές. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, ο αριθμός Εξαγορών και συγχωνεύσεων αυξήθηκε σημαντικά το 2021 φθάνοντας τις 76 συναλλαγές, ενώ τα συνολικά κεφάλαια που προσέλκυσαν οι Ελληνικές επιχειρήσεις άγγιξαν τα € 12δισ. Πως εκτιμάτε πως θα είναι ο κλάδος το επόμενο διάστημα βάση της εμπειρία σας;

Η συγκεκριμένη αγορά στην οποία η εταιρία μας εξειδικεύεται μπορώ να πω όντως το 2021 χαρακτηρίστηκε από μια άνοδο, κυρίως βέβαια στο κλάδο του τουρισμού αλλά και των ΤΜΤ (Τηλεπικοινωνίες, ΜΜΕ & Τεχνολογία) και έπειτα στο κλάδο της βιομηχανίας. Η  εκπληκτική εμφάνιση της φετινής τουριστικής περιόδου ενισχύει τις προσδοκίες ότι ο τουρισμός θα αποτελέσει και φέτος τον κλάδο με τις περισσότερες συναλλαγές.

Ο κλάδος του Τουρισμού εμπίπτει στους πυλώνες εξωστρέφειας, πράσινης μετάβασης και ανάπτυξης οικονομιών κλίμακας μέσω συνεργασιών, εξαγορών και συγχωνεύσεων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Σε συνδυασμό με τα νέο φορολογικό νόμο για τις εξαγορές και συγχωνεύσεις  δημιουργούνται τεράστιες ευκαιρίες για τη δημιουργία μεγαλύτερων επιχειρηματικών σχημάτων.

Για τις μικρομεσαίες και τις μικρές επιχειρήσεις, αλλά βεβαίως και για τις μεγάλες, αναμένεται «μαζική προσχώρηση» στην «ομπρέλα» του Αναπτυξιακού Νόμου ο οποίος προβλέπει υψηλές επιχορηγήσεις σε καταβολή μετρητών αλλά και μεγάλα ποσοστά σε φοροαπαλλαγές.

Δείτε το τεύχος ΧΡΗΜΑ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ!

Κοινοποίηση

ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΕΣΠΑ 21-27

Ενίσχυση της Ίδρυσης και Λειτουργίας Νέων Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων

Ενημερωθείτε άμεσα για την επιλεξιμότητα του επενδυτικού σας σχεδίου!