Μενού

Επικοινωνία

Μενού

Επικοινωνία

Εταιρικά Νέα

Εταιρικά Νέα

Eντυπωσιακή η προσέλευση των επαγγελματιών του κλάδου της φιλοξενίας σε διάστημα τεσσάρων ημερών στην έκθεση HORECA 2023.

Η HORECA 2023 μας υποδέχθηκε από 10-13 Φεβρουαρίου, στο Metropolitan Expo, πλήθος επαγγελματιών από ξενοδοχεία, εστιατόρια, cafes και bar επιβεβαίωσαν με την παρουσία τους, ότι αποτελεί την κορυφαία εμπορική έκθεση Τουρισμού και Μαζικής Εστίασης.

Oι επαγγελματίες του κλάδου είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με ολόκληρη την προμηθευτική αλυσίδα, κορυφαίες επιχειρήσεις με ξενοδοχειακό και εστιατορικό εξοπλισμό, συμβουλευτικές υπηρεσίες κα. Την έκθεση πλαισίωσαν για τέσσερις ημέρες events που είχαν ως στόχο να κάνουν τις επιχειρήσεις τους λειτουργικές και μοντέρνες αλλά και λύσεις για ενεργειακή αναβάθμιση και εξοικονόμηση φυσικών πόρων και κόστους.

Την Κυριακή 12.2.2023, η PK CONSULTING GROUP, συμμετείχε στην εκδήλωση “Aξιοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων” για τον κλάδο του Τουρισμού.

Ευχαριστούμε ιδιαίτερα την διοργάνωση FORUM SA, τους συν εκθέτες μας και τις επιχειρήσεις που μας τίμησαν με την παρουσία τους στο περίπτερό μας.

Μέσα σε ένα κλίμα αισιοδοξίας ανανεώνουμε το ραντεβού μας για τον Φεβρουάριο του 2024.

 

Εταιρικά Νέα

Mε ιδιαίτερη χαρά, ανακοινώνουμε την συμμετοχή της εταιρίας μας στην έκθεση HORECA 2023 που θα διεξαχθεί στο εκθεσιακό κέντρο Metropolitan EXPO από 10 έως 13 Φεβρουαρίου 2023 .

Μπορείτε να μας επισκεφτείτε στο περίπτερο A23 Hall3 της έκθεσης.

Η HORECA είναι μια διεθνής έκθεση για την τροφοδοσία και τον εξοπλισμό των Ξενοδοχείων και των μονάδων Μαζικής Εστίασης. Η έκθεση διοργανώνεται κάθε χρόνο και φέρνει σε επαφή τους επαγγελματίες του Τουρισμού με ολόκληρη την προμηθευτική αλυσίδα (foodservice, καφές και ροφήματα, αλκοολούχα και μη ποτά, τρόφιμα και σνακ), τις κορυφαίες επιχειρήσεις με ξενοδοχειακό και εστιατορικό εξοπλισμό, τεχνολογικές λύσεις και διαδικτυακές υπηρεσίες, καθώς και με εταιρείες που ειδικεύονται στην κατασκευή, την ανακαίνιση και την εξοικονόμηση ενέργειας. Η έκθεση αναπτύσσεται στις 4 αίθουσες (Halls) του εκθεσιακού κέντρου. Tα προϊόντα των εκθετών παρουσιάζονται ομαδοποιημένα σε τομείς ανά αίθουσα.

Παράλληλα με την έκθεση διοργανώνεται και το event HORECA Lab | Marketing | management |digital trends για τις επιχειρήσεις του κλάδου.

Η PK CONSULTING GROUP , θα συμμετάσχει στο πάνελ Χρηματοδοτικά Προγράμματα για Ξενοδοχεία το Σάββατο και ώρα 13:30 – 14:30 μ.μ. στο οποίο θα συζητηθούν οι επενδυτικές τάσεις στο τουρισμό και οι χρηματοδοτικές ευκαιρίες που δίνονται στους επιχειρηματίες του κλάδου.

 

 

Εταιρικά Νέα

Τεράστια επιτυχία με 26.500 επισκέπτες σημείωσε η Xenia, που πραγματοποιήθηκε 26-28 Νοεμβρίου στο Metropolitan Expo, επιβεβαιώνοντας την σημαντική συμβολή της στην εξέλιξη των υποδομών και υπηρεσιών των ξενοδοχείων και των τουριστικών καταλυμάτων και κατ’επέκταση στην αναβάθμιση του ελληνικού τουριστικού προϊόντος.

Οι παράλληλες εκδηλώσεις της έκθεσης – ετήσια Γενική Συνέλευση Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Digi Hotel, Architect Lab Lectures, Ξενοδοχειακές Ημέρες Καριέρας– αποτέλεσαν για τρείς ολόκληρες ημέρες έναν τόπο ανταλλαγής απόψεων και γνώσης, ένα κανάλι επικοινωνίας ανάμεσα σε διακεκριμένους εισηγητές και στελέχη της τουριστικής βιομηχανίας αλλά και μία ευκαιρία έμπνευσης και διάδοσης καινοτόμων ιδεών και προτάσεων.

Η PK CONSULTING GROUP, έδωσε και φέτος το παρόν στην έκθεση και ενημέρωσε τους επισκέπτες για τα χρηματοδοτικά εργαλεία που είναι σε διαδικασία υποβολών αλλά και αυτά που αναμένονται.

Ευχαριστούμε πολύ όλους τους επισκέπτες, τους εκθέτες και την διοργάνωση.

Ραντεβού του χρόνου!

Xenia 4 Pyiwc4vt7m9y6n022ogbspjlcqj1quxhdflnf4jep8
Xenia 1 Pyiwbl5783ixetsq9xx5uciwvn8c97r4apwgcbcobw
Xenia 2 Pyiwbsnwqrt7zpht2166eamlmq79yskyzr4c6j1iy4
Xenia 3 Pyiwbyaxvs0xxd9m53lxt97d71fh8z7d0j1926t5ws

Εταιρικά Νέα

Για την σημαντική τάση της αγοράς, τις boutique Consulting firms, αλλά και τις ευκαιρίες χρηματοδότησης και τα χρηματοδοτικά εργαλεία που προσφέρονται, μιλά σε συνέντευξή του στο ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ, ο κ. Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος, διευθύνων σύμβουλος και συνιδρυτής της PK Consulting Group.

Ο κ. Παπαδόπουλος, υπογραμμίζει ότι οι boutique Consulting firms είναι εξειδικευμένες εταιρίες που προσφέρουν εξειδικευμένες λύσεις και υπηρεσίες στην επίλυση σύνθετων προβλημάτων, συγκεντρώνοντας σειρά πλεονεκτημάτων σε σύγκριση με τις παραδοσιακές συμβουλευτικές εταιρίες.

Αναφερόμενος στον Τουρισμό ο κ. Παπαδόπουλος δίνει τις εναλλακτικές επιλογές χρηματοδότησης επενδυτικών κινήσεων, αναλύοντας και τα πλεονεκτήματα με την συνεργασία με μια Boutique Consulting Firm.

Και βέβαια ο κ. Παπαδόπουλος αναφέρεται στα επιχειρηματικά δρώμενα και στο πως διαμορφώνεται η κατάσταση στην αγορά, ειδικά δε σε έναν εξωστρεφή κλάδο, όπως είναι αυτός του Τουρισμού.

Η συνέντευξη

Τα τελευταία χρόνια, ακούμε όλο και περισσότερο για τις εταιρίες boutique Consulting firms. Τι είναι οι εταιρείες συμβούλων boutique; Και ποια είναι τα οφέλη της εργασίας σε μια τέτοιου είδους συμβουλευτική εταιρεία ;

Οι boutique Consulting firms είναι εξειδικευμένες εταιρίες  που προσφέρουν εξειδικευμένες λύσεις και υπηρεσίες στην επίλυση σύνθετων προβλημάτων. Βασικός στόχος είναι η βελτίωση της αξίας της  εταιρείας του κάθε πελάτη, αυξάνοντας την αποτελεσματικότητά της στο να παράγει λύσεις που γεννούν κέρδη.

Υπάρχουν πολλά πλεονεκτήματα της εργασίας σε μια boutique συμβουλευτική εταιρία, έναντι μιας παραδοσιακής.

Αυτά τα οφέλη περιλαμβάνουν:

Εργασιακή κουλτούρα. Eίναι συχνά λιγότερο ιεραρχικές και βασίζονται περισσότερο σε ομάδες. Αυτό μειώνει το στρες στο χώρο εργασίας και αυξάνει τους δεσμούς με τους συναδέλφους. Η συναδελφικότητα ενισχύει τη δημιουργικότητα και την καινοτομία, καθώς η ποικιλομορφία της σκέψης μπορεί να παράγει αντισυμβατικές ιδέες. Οι συμβουλευτικές εταιρείες boutique είναι επίσης συχνά πιο γρήγορες στην υιοθέτηση νέων διαδικασιών από τις μεγάλες εταιρείες. Ένα άλλο πλεονέκτημα είναι το Περιθώριο για ανάπτυξη σταδιοδρομίας. Επειδή οι εταιρείες boutique προσφέρουν συγκεκριμένες συμβουλές, αυτός ο τύπος εταιρείας δίνει σε κάθε νέο εργαζόμενο την ευκαιρία να προσφέρει πρόσθετη προοπτική, τεχνογνωσία και ατομικότητα στη συλλογική ειδικότητα της επιχείρησης. Συμβάλλουμε στη διαμόρφωση μιας κοινωνίας ισότιμων ανθρώπων και αναπτύσσουμε πρωτοβουλίες υποστήριξης και ενίσχυσης της κοινωνικής ισότητας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα της επιτυχίας μας είναι το γεγονός ότι το 65% του προσωπικού μας απαρτίζετε από γυναίκες και το 30% από νέους ανθρώπους με πληθώρα γνώσεων και πολλές καινοτόμες ιδέες στην διαχείριση των επιχειρηματικών καταστάσεων.

Μιλώντας λοιπόν για διαφορετικότητα, καινοτομία, δημιουργικότητα, ποιες πιστεύετε πως είναι για τις δική σας εταιρία οι ‘’διαφορετικές – εναλλακτικές’’ επενδύσεις που διαχειρίζεστε;

Διαχειριζόμαστε πλήθος έργων, σε όλους του κλάδους την οικονομίας, σε επιχειρήσεις που θέλουν να αξιοποιήσουν τα επιδοτούμενα προγράμματα, ως μέτρο στήριξης για την ανάπτυξη των επιχειρηματικών τους σχεδίων, αλλά και αυτές που επιλέγουν την συγχώνευση η την εξαγορά τους από κάποια άλλη πιο δυνατή εταιρία από αυτές προκειμένου να δημιουργηθούν οικονομίες κλίμακας. Διαφορετικές και καινοτόμες μορφές τουρισμού διαχειριζόμαστε  στον Αναπτυξιακό Νόμο αποτελούν ενδεικτικά, η έγκριση στον Αναπτυξιακό Νόμο του  ξενοδοχείου ΟΝΟΜΑ HOTEL στην Θεσσαλονίκη, ένα ξενοδοχείο προσανατολισμένο στους Μillennials ταξιδιώτες και βασισμένο στην παροχή personalized εμπειριών, ενώ συνδυάζει ιδανικά την σύγχρονη urban αρχιτεκτονική με τις έξυπνες τεχνολογίες βάζοντας τον επισκέπτη στο επίκεντρο και δίνοντάς του τον πλήρη έλεγχο της διαμονής του». Smart rooms, αφού όλα μπορείς να τα ρυθμίσεις από ένα ipad.

Μία άλλη μεγάλη εναλλακτική  τουριστική επένδυση αποτελεί η έγκριση στον επενδυτικό νόμο του μεγαλύτερου glαmping στην χώρα στην περιοχή του παλιού camping batis στην Καβάλα . Ο χώρος που θα διαμορφωθεί σε 5* glamping με θεματικές τουριστικές ενότητες είναι ότι πιο καινοτόμο και high tec θα υπάρχει σε αυτόν τον τύπο τουρισμού. Θα εκτίνετε σε μία έκταση 55.000 τ.μ., και θα εντυπωσιάζει με την αυτοτέλεια, τη λειτουργικότητα, τη σύγχρονη αισθητική αλλά και τη φυσική ομορφιά του.

Πώς θα μπορούσε να βοηθηθεί μία επιχείρηση στον κλάδο του Τουρισμού από τον Αναπτυξιακό Νόμο;

Ο τουρισμός είναι ο βασικός πυλώνας ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, με καθοριστική συμβολή στην εξωστρέφεια και την απασχόληση. Η προστασία του αποτελεί  προτεραιότητα, μέσω της υλοποίησης προγραμμάτων με επενδύσεις που αναβαθμίζουν την ποιότητα και τη διαφοροποίηση των παρεχόμενων υπηρεσιών. Έτσι λοιπόν, η “Ενίσχυση Τουριστικών Επενδύσεων” αλλά και το καθεστώς του ‘’Εναλλακτικού Τουρισμού’’ του Αναπτυξιακού Νόμου, έρχεται να στηρίξει έναν πολύ σημαντικό και ισχυρό κλάδο της ελληνικής οικονομίας, τον τουρισμό.

Οι δυνατότητες ενίσχυσης, παρέχονται σε ξενοδοχεία, camping, ξενώνες, ενοικιαζόμενα δωμάτια/διαμερίσματα, τουριστικές επιπλωμένες κατοικίες, υπηρεσίες θαλάσσιου τουρισμού, αθλητικού τουρισμού και τουρισμού υπαίθρου (τουριστικοί λιμένες, χιονοδρομικά κέντρα, θεματικά πάρκα, εγκαταστάσεις ιαματικού τουρισμού, μονάδες ιαματικής θεραπείας, κέντρα ιαματικού τουρισμού – θερμαλισμού, κέντρα θαλασσοθεραπείας, κέντρα αναζωογόνησης (spa), κέντρα προπονητικού αθλητικού τουρισμού με ποσοστά ενίσχυσης που φθάνουν έως το 75%.

Πέρα από τον Αναπτυξιακό Νόμο, ποιες άλλες είναι οι πηγές χρηματοδότησης για επενδύσεις στο Τουρισμό;

Πολύ σημαντικό για τους επενδυτές είναι ότι τα νέα προγράμματα δίνουν τη δυνατότητα κάλυψης της Ίδιας Συμμετοχής ακόμα και εξολοκλήρου με δανεισμό. Ένα σημαντικό εργαλείο χρηματοδότησης  στην παραπάνω κατεύθυνση για τον επενδυτή παράλληλα με τον αναπτυξιακό νόμο είναι τα επιχορηγούμενα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ),

Το Ταμείο Ανάκαμψης χρηματοδοτεί ιδιωτικές επενδύσεις με την εναλλακτική του δανεισμού και της επιχορήγησης. Τα δάνεια που παρέχονται, σήμερα, από τα συνεργαζόμενα, με το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, πιστωτικά ιδρύματα, έχουν επιτόκιο ύψους από 0,35%. Μία επιχείρηση μπορεί να λάβει χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης παράλληλα με την ένταξή της στον Αναπτυξιακό Νόμο για το ίδιο έργο. Με τον τρόπο αυτό οι επενδυτές μπορούν να λάβουν τη μέγιστη δυνατή ενίσχυση σύμφωνα με τον Χάρτη Περιφερειακών Ενισχύσεων αλλά και να διευκολύνουν την υλοποίηση της επένδυσης, καθώς πέρα από την επιδότηση εξασφαλίζουν και χαμηλότοκη χρηματοδότηση

Στη νέα προγραμματική περίοδο ΕΣΠΑ 2021-2027, αλλά και στα νέα προγράμματα LEADER, οι επενδύσεις στο τουριστικό οικοσύστημα αποτελούν προτεραιότητα για την αναβάθμιση του τουριστικού αναπτυξιακού πόρου και όχημα για τον ψηφιακό μετασχηματισμό και την πράσινη μετάβαση της οικονομίας. Από τα πρώτα προγράμματα που θα τρέξουν αφορούν την Αναβάθμιση και τον ποιοτικό εκσυγχρονισμό του τουριστικού προϊόντος.

Αναφορικά με τις συγχωνεύσεις και εξαγορές. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, ο αριθμός Εξαγορών και συγχωνεύσεων αυξήθηκε σημαντικά το 2021 φθάνοντας τις 76 συναλλαγές, ενώ τα συνολικά κεφάλαια που προσέλκυσαν οι Ελληνικές επιχειρήσεις άγγιξαν τα € 12δισ. Πως εκτιμάτε πως θα είναι ο κλάδος το επόμενο διάστημα βάση της εμπειρία σας;

Η συγκεκριμένη αγορά στην οποία η εταιρία μας εξειδικεύεται μπορώ να πω όντως το 2021 χαρακτηρίστηκε από μια άνοδο, κυρίως βέβαια στο κλάδο του τουρισμού αλλά και των ΤΜΤ (Τηλεπικοινωνίες, ΜΜΕ & Τεχνολογία) και έπειτα στο κλάδο της βιομηχανίας. Η  εκπληκτική εμφάνιση της φετινής τουριστικής περιόδου ενισχύει τις προσδοκίες ότι ο τουρισμός θα αποτελέσει και φέτος τον κλάδο με τις περισσότερες συναλλαγές.

Ο κλάδος του Τουρισμού εμπίπτει στους πυλώνες εξωστρέφειας, πράσινης μετάβασης και ανάπτυξης οικονομιών κλίμακας μέσω συνεργασιών, εξαγορών και συγχωνεύσεων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Σε συνδυασμό με τα νέο φορολογικό νόμο για τις εξαγορές και συγχωνεύσεις  δημιουργούνται τεράστιες ευκαιρίες για τη δημιουργία μεγαλύτερων επιχειρηματικών σχημάτων.

Για τις μικρομεσαίες και τις μικρές επιχειρήσεις, αλλά βεβαίως και για τις μεγάλες, αναμένεται «μαζική προσχώρηση» στην «ομπρέλα» του Αναπτυξιακού Νόμου ο οποίος προβλέπει υψηλές επιχορηγήσεις σε καταβολή μετρητών αλλά και μεγάλα ποσοστά σε φοροαπαλλαγές.

Δείτε το τεύχος ΧΡΗΜΑ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ!

Εταιρικά Νέα

Κάθε χρόνο, τα CEO Today Europe Awards αναγνωρίζουν τους Ευρωπαίους CEOs, επιχειρηματίες που έχουν οδηγήσει τις εταιρείες τους σε νέα ύψη το προηγούμενο χρόνο.
H έκδοση CEO today awards φιλοξενεί συνέντευξη του διευθύνοντος συμβούλου της PK CONSULTING GROUP, Κωνσταντίνου Παπαδόπουλου.
Μιλά για την καινοτομία στις συμβουλευτικές επιχειρήσεις, την αύξηση των αγοροπωλησιών τo 2021, καθώς και για τις δυνατότητες χρηματοδότησης επενδύσεων στην Ελλάδα.

Δείτε την έκδοση εδώ.

Εταιρικά Νέα

Με ιδιαίτερη επιτυχία oλοκληρώθηκε το συνέδριο LOGI.C 22 με τίτλο Urban Connected Supply Chains που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στις 24 & 25 Ιουνίου 2022 στο ξενοδοχείο ATHENS MARRIOT, με  διοργανώτρια εταιρεία την O.MIND CREATIVES και το περιοδικό Supply Chain & Logistics.

Στα LOGI.C της Αθήνας, αναλύθηκαν όλα τα στάδια τα οποία επηρεάζει η σωστά οργανωμένη εφοδιαστική αλυσίδα: από την παραγωγή, στην αποθήκη, την διανομή έως τον τελικό πελάτη, ενώ την δεύτερη ημέρα το κοινό είχε την δυνατότητα να πληροφορηθεί για ό,τι νεότερο υπάρχει σε επίπεδο χρηματοδοτήσεων στον τομέα της Εφοδιαστικής Αλυσίδας, αλλά και να μάθει για νέες clustering πρωτοβουλίες που αναβαθμίζουν τον κλάδο συνολικά.

Η PK CONSULTING GROUP, με ομιλία του διευθύνοντος Συμβούλου Παπαδόπουλου Κωνσταντίνου, παρουσίασε τα χρηματοδοτικά εργαλεία που μπορούν να αξιοποιήσουν οι εταιρίες Logistics.

GEZ 4073 Scaled
DSC 8956 1024x684
GEZ 4017 1024x683

Εταιρικά Νέα

 

Αναπτυξιακός νόμος και τουρισμός

Του Κωνσταντίνου Παπαδόπουλου

Το 2022 ξεκινά με πολύ θετικά μηνύματα στον τομέα του Τουρισμού.  Ήδη οι πρώτες ενδείξεις είναι πως το έτος ξεκινάει με αύξηση 30% στις κρατήσεις ξενοδοχείων για το καλοκαίρι, σε σχέση με πέρσι.

Οι ξενοδόχοι της Ελλάδας έχουν πλέον, ένα ακόμα βασικό εργαλείο χρηματοδότησης, τον Νέο Αναπτυξιακό Νόμο 4887/22, ο οποίος προβλέπει σημαντικά κίνητρα για ένα ευρύ πεδίο τουριστικών επενδύσεων, με ποσοστά ενίσχυσης που μπορεί να φτάσουν έως και το 75% της συνολικής επένδυσης σε κάποιες περιοχές. 

Οι επενδύσεις αφορούν κυρίως τη δημιουργία, την επέκταση και τον εκσυγχρονισμό ολοκληρωμένης μορφής τουριστικών καταλυμάτων, στο σύνολο της Επικράτειας. Κύριος  στόχος είναι η αναβάθμιση της ποιότητας του τουριστικού προϊόντος, καθώς και η ανάπτυξη νέων εναλλακτικών μορφών τουρισμού, που στοχεύουν κυρίως στην αξιοποίηση και ανάδειξη των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών των περιοχών της χώρας, όπως γεωγραφικών, κοινωνικών, πολιτισμικών, θρησκευτικών κτλ.

Επιδοτούνται συγκεκριμένα:

α) ίδρυση ή επέκταση ξενοδοχειακών μονάδων τεσσάρων (4*) τουλάχιστον αστέρων,

β) εκσυγχρονισμό ολοκληρωμένης μορφής ξενοδοχειακών μονάδων που ανήκουν ή αναβαθμίζονται σε κατηγορία τριών (3*) τουλάχιστον αστέρων, μετά το πέρας πενταετίας από την έναρξη λειτουργίας της μονάδας ή από την ημερομηνία ολοκλήρωσης της προηγούμενης επένδυσης εκσυγχρονισμού ολοκληρωμένης μορφής της μονάδας, καθώς και εκσυγχρονισμό μη κύριων τουριστικών καταλυμάτων, εφόσον αναβαθμίζονται σε κατηγορία τριών (3*) τουλάχιστον αστέρων,

γ) επέκταση και εκσυγχρονισμό ολοκληρωμένης μορφής ξενοδοχειακών μονάδων που έχουν διακόψει τη λειτουργία τους, με την προϋπόθεση ότι στο διάστημα  διακοπής δεν έχει γίνει αλλαγή χρήσης του κτιρίου και ότι μέσω της επέκτασης ή του εκσυγχρονισμού ολοκληρωμένης μορφής αναβαθμίζονται σε κατηγορία τεσσάρων (4*) τουλάχιστον αστέρων,

δ) ίδρυση, επέκταση και εκσυγχρονισμό ολοκληρωμένης μορφής τουριστικών οργανωμένων κατασκηνώσεων (camping), τα οποία ανήκουν ή αναβαθμίζονται σε κατηγορία τριών (3*) τουλάχιστον αστέρων,

ε) ίδρυση και εκσυγχρονισμό ολοκληρωμένης μορφής ξενοδοχειακών μονάδων εντός χαρακτηρισμένων παραδοσιακών ή διατηρητέων κτιρίων, τα οποία ανήκουν ή αναβαθμίζονται σε κατηγορία τριών (3*) τουλάχιστον αστέρων,

στ) ίδρυση, επέκταση και εκσυγχρονισμό σύνθετων τουριστικών καταλυμάτων, όπως ορίζονται στον ν. 4276/2014 (Α΄ 155), που κατατίθενται ως ενιαία σχέδια, μη περιλαμβανομένων των προς μεταβίβαση ή μακροχρόνια μίσθωση κτιρίων και εγκαταστάσεων,

ζ) ίδρυση και εκσυγχρονισμό μη κύριων τουριστικών καταλυμάτων, εφόσον,
ζα) φέρουν διακριτικό τίτλο “ξενώνας φιλοξενίας”,
ζβ) υλοποιούνται εντός παραδοσιακών οικισμών σε μια από τις ακόλουθες περιοχές:
 i) ορεινές περιοχές
ii) περιοχές που βρίσκονται σε απόσταση έως τριάντα (30) χιλιομέτρων  από τα σύνορα, 
iii) νησιά με πληθυσμό μικρότερο των τριών χιλιάδων εκατό (3.100) κατοίκων,
ζγ) κατατάσσονται σε κατηγορία πέντε (5) κλειδιών,
ζδ) διατηρούν ελάχιστο αριθμό είκοσι (20) ενοικιαζόμενων δωματίων,
η) ίδρυση, επέκταση και εκσυγχρονισμό ξενοδοχείων συνιδιοκτησίας (condo hotels)

Επενδυτικά σχέδια αφορούν σε εγκαταστάσεις:

α. ειδικής τουριστικής υποδομής, όπως συνεδριακά κέντρα, γήπεδα γκολφ, τουριστικούς λιμένες, χιονοδρομικά κέντρα, θεματικά πάρκα, εγκαταστάσεις ιαματικού τουρισμού [μονάδες ιαματικής θεραπείας, κέντρα ιαματικού τουρισμού θερμαλισμού, κέντρα θαλασσοθεραπείας, κέντρα αναζωογόνησης (spa)], κέντρα προπονητικού αθλητικού τουρισμού, ορειβατικά καταφύγια, αυτοκινητοδρόμια, 

β. αγροτουρισμού ή οινοτουρισμού ή γεωτουρισμού ή πολυλειτουργικών αγροκτημάτων,

γ. τουριστικών καταλυμάτων στην ύπαιθρο τύπου Glamping,

δ. καταδυτικού τουρισμού. 

Τα είδη ενίσχυσης που μπορούν να ωφεληθούν οι επενδυτές είναι:

– Επιχορήγηση, η οποία αφορά τη δωρεάν παροχή από το Δημόσιο ποσού για την κάλυψη τμήματος των ενισχυόμενων δαπανών του σχεδίου

– Φορολογική απαλλαγή, η οποία συνίσταται στην απαλλαγή από την καταβολή φόρου εισοδήματος επί των πραγματοποιουμένων προ φόρου κερδών, τα οποία προκύπτουν, με βάση την οικεία φορολογική νομοθεσία, από το σύνολο των δραστηριοτήτων της επιχείρησης

– Επιδότηση χρηματοδοτικής μίσθωσης (leasing) η οποία συνάπτεται για την απόκτηση καινούριου μηχανολογικού και λοιπού εξοπλισμού, η επιδότηση του κόστους της δημιουργούμενης απασχόλησης καθώς και χρηματοδότηση επιχειρηματικού κινδύνου. Οι νέες περιφερειακές ενισχύσεις, έχουν αυξηθεί από 5% έως 25% για κάθε περιφέρεια, ενώ το ανώτατο ποσοστό ενίσχυσης, μπορεί να φτάσει ακόμα και στο 75% του κόστους της επένδυσης. 

Παράλληλα με τον Νέο Αναπτυξιακό Νόμο, παρέχεται συμπληρωματικά ή αυτοτελώς, η δυνατότητα χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας – ΤΑΑ. Σε επενδύσεις με χαρακτήρα εξωστρέφειας, ψηφιοποίησης, καινοτομίας, προστασίας του περιβάλλοντος ή σύγχρονων πρακτικών τουρισμού και ανάπτυξης οικονομιών κλίμακας μέσω συνεργασιών, εξαγορών και συγχωνεύσεων, παρέχεται η δυνατότητα χρηματοδότησης από το ΤΑΑ σε ποσοστό έως και 50% των συνολικών κεφαλαίων, με σταθερό επιτόκιο από 0,35%.

Στη λογική αυτή, τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης “παντρεύονται” με το Αναπτυξιακό Νόμο, δίνοντας τη δυνατότητα στον επενδυτή να δημιουργήσει μια χρηματοδοτική φαρέτρα, από δύο διαφορετικές πηγές ταυτόχρονα. 

Πιο ευέλικτο επίσης καθίσταται το πλαίσιο για την προσέλκυση και την υλοποίηση στρατηγικών επενδύσεων με το Νόμο 4864/2021,  καθώς πέρα από τη μείωση των ανωτάτων ποσών για χαρακτηρισθεί μια επένδυση ως “στρατηγική”, επιταχύνονται οι χρόνοι αδειοδότησης και εισάγεται η ωφέλεια  της κεφαλαιακής ενίσχυσης προς αυτές, δηλαδή της επιχορήγησης, της επιδότησης του κόστους χρηματοδοτικής μίσθωσης (leasing) και της επιδότησης του κόστους της δημιουργούμενης απασχόλησης.  

Την άνοιξη του 2022 προβλέπεται, ότι θα αρχίσουν να δημοσιεύονται και οι πρώτες προσκλήσεις προγραμμάτων του νέου ΕΣΠΑ 2021-2027 συνολικού ύψους 26,18 δισ. ευρώ. Οι δράσεις θα είναι θεματικές, ώστε όλες οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, να μπορούν να ενταχθούν στα νέα προγράμματα.

* Ο κ. Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος είναι Διευθύνων Σύμβουλος της PK Consulting Group, Οικονομολόγος

capital.gr

Εταιρικά Νέα

Η ομάδα της PK CONSULTING GROUP έκοψε την Βασιλόπιτα! Στα νέα γραφεία της εταιρίας στην Αθήνα, γιορτάσαμε και ευχηθήκαμε σε μια όμορφη, δημιουργική και γεμάτη επιτυχίες χρονιά! Ο νικητής, που κέρδισε το εταιρικό δώρο είναι η Ελένη Γανίτη!

Καλή χρονιά με υγεία σε όλους!

1 1 Scaled Pknbz4ezjs8ltyk3wyu5xsleywd9slfi4bskfw4qz4
2 2 Scaled Pknbzrwyan4rw7lz3qzu64nxtj5g510sjk3pft5wnk
3 1 Scaled Pknbztsmob7cjfj8srt3b46v0aw6kf897teoed34b4
φλορυι Pknc7mudfrw2yu707najin9omiexhx7zygguw3iemo

Εταιρικά Νέα

Ένα επιτυχημένο τετραήμερο έφτασε στο τέλος του, με την HORECA να αποδεικνύει για πολλοστή φορά ότι αποτελεί το κορυφαίο εμπορικό φόρουμ για τα Ξενοδοχεία και τη Μαζική Εστίαση.HORECA 2022 εντυπωσίασε τόσο με τον πλούτο των εκθεμάτων, όσο και με την ποιότητα των εμπορικών συμφωνιών. H PK CONSULTING GROUP, με ιδιαίτερη επιτυχία συμμετείχε στην έκθεση, στην οποία της δόθηκε η ευκαιρία να ενημερώσει τους επαγγελματίες του κλάδου του Τουρισμού και της Εστίασης για τα επενδυτικά εργαλεία που μπορούν να αξιοποιήσουν για την περαιτέρω ανάπτυξη των επιχειρησεών τους.

Ευχαριστούμε θερμά όλους τους επισκέπτες της έκθεσης και του περιπτέρου μας, για την δυνατότητα που είχαμε να παρέχουμε έγκυρη ενημέρωση για την ανάπτυξη των επενδυτικών τους σχεδίων καθώς και του εκθέτες, για την δημιουργία ενός πλαισίου αμοιβαίας συνεργασίας και παροχής υπηρεσιών, καλύπτοντας τις ανάγκες κάθε σύγχρονης επιχείρησης.

Εταιρικά Νέα

Δημοσιεύθηκε: 10 Φεβρουαρίου 2022 – 14:22

Ποια είναι τα νέα επενδυτικά κίνητρα για όλα τα μεγέθη επιχειρήσεων

Το 2022 ξεκινά με νέα και σημαντικά επενδυτικά κίνητρα, με κύριο στόχο την επανεκκίνηση της οικονομίας μέσω της  χρηματοδότησης των εταιρειών.  Παρέχεται  ένα σύνολο χρηματοδοτικών εργαλείων με τελικό αποδέκτη τις επιχειρήσεις, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην υποστήριξη των οικονομικών δραστηριοτήτων τους και την ανάπτυξη τους. 

Η χρηματοδότηση της ΕΕ μπορεί να λάβει πολλές διαφορετικές μορφές: επιχορηγήση – χρηματοδότηση, επιδοτήσεις τις οποίες διαχειρίζονται οι εθνικές και περιφερειακές αρχές, δάνεια, εγγυήσεις και ίδια κεφάλαια για τη στήριξη των  επενδυτικών προγραμμάτων των επιχειρήσεων.

Οπως τονίζει ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας συμβούλων “PK Consulting Group” Κ.Παπαδόπουλος ο Νέος Αναπτυξιακός Νόμος 4887/2022,  προβλέπει σημαντικά κίνητρα για τον τεχνολογικό μετασχηματισμό, την πράσινη μετάβαση, τη δημιουργία οικονομιών κλίμακας, τον Τουρισμό, τη στήριξη καινοτόμων επενδύσεων, την ενίσχυση της απασχόλησης αλλά και των λιγότερο ευνοημένων περιοχών της χώρας και περιοχών που εντάσσονται στο Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης. Τα είδη των ενισχύσεων είναι: 

  • Επιχορήγηση, η οποία αφορά τη δωρεάν παροχή από το Δημόσιο ποσού για την κάλυψη τμήματος των ενισχυόμενων δαπανών του σχεδίου, 
  • Φορολογική απαλλαγή, η οποία συνίσταται στην απαλλαγή από την καταβολή φόρου εισοδήματος επί των πραγματοποιουμένων προ φόρου κερδών, τα οποία προκύπτουν, με βάση την οικεία φορολογική νομοθεσία, από το σύνολο των δραστηριοτήτων της επιχείρησης, 
  • Επιδότηση χρηματοδοτικής μίσθωσης (leasing) η οποία συνάπτεται για την απόκτηση καινούριου μηχανολογικού και λοιπού εξοπλισμού, η επιδότηση του κόστους της δημιουργούμενης απασχόλησης καθώς και χρηματοδότηση επιχειρηματικού κινδύνου. Οι νέες περιφερειακές ενισχύσεις, έχουν αυξηθεί από 5% έως 25% για κάθε περιφέρεια, ενώ το ανώτατο ποσοστό ενίσχυσης, μπορεί να φτάσει ακόμα και στο 75% του κόστους της επένδυσης. 

Παράλληλα με τον Νέο Αναπτυξιακό Νόμο, παρέχεται συμπληρωματικά ή αυτοτελώς, η δυνατότητα χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας – ΤΑΑ. Σε επενδύσεις με χαρακτήρα εξωστρέφειας, ψηφιοποίησης, καινοτομίας, προστασίας του περιβάλλοντος ή σύγχρονων πρακτικών τουρισμού, παρέχεται η δυνατότητα χρηματοδότησης από το ΤΑΑ σε ποσοστό έως και 50% των συνολικών κεφαλαίων και με σταθερό  επιτόκιο από 0,35%.

Στη λογική αυτή, τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης «παντρεύονται» με το Αναπτυξιακό Νόμο, δίνοντας τη δυνατότητα στον επενδυτή να δημιουργήσει μια χρηματοδοτική φαρέτρα, από δύο διαφορετικές πηγές ταυτόχρονα. 

Πιο ευέλικτο επίσης καθίσταται το πλαίσιο για την προσέλκυση και την υλοποίηση στρατηγικών επενδύσεων με το Νόμο 4864/2021,  καθώς πέρα από τη μείωση των ανωτάτων ποσών για χαρακτηρισθεί μια επένδυση ως «στρατηγική», επιταχύνονται οι χρόνοι αδειοδότησης και εισάγεται η ωφέλεια  της κεφαλαιακής ενίσχυσης προς αυτές, δηλαδή της επιχορήγησης, της επιδότησης του κόστους χρηματοδοτικής μίσθωσης (leasing) και της επιδότησης του κόστους της δημιουργούμενης απασχόλησης.  

Την άνοιξη του 2022 προβλέπεται ότι θα αρχίσουν να δημοσιεύονται οι πρώτες προσκλήσεις προγραμμάτων του νέου ΕΣΠΑ 2021-2027 συνολικού ύψους 26,18 δισ. ευρώ. Οι δράσεις θα είναι εμβληματικές και θα εστιάζουν στον ψηφιακό μετασχηματισμό και στην πράσινη μετάβαση των επιχειρήσεων. Οι δράσεις δεν θα είναι κλαδικές, δηλαδή ανά κλάδο επιχειρήσεων, αλλά θεματικές, ώστε όλες οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που έχουν ανάγκη αυτού του είδους τις επενδύσεις, να μπορούν να ενταχθούν στα νέα προγράμματα

ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΕΣΠΑ 21-27

Ενίσχυση της Ίδρυσης και Λειτουργίας Νέων Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων

Ενημερωθείτε άμεσα για την επιλεξιμότητα του επενδυτικού σας σχεδίου!