Μενού

Επικοινωνία

Μενού

Επικοινωνία

Αναπτυξιακός Νόμος

Αναπτυξιακός Νόμος

1η Προκήρυξη Καθεστώτος Ενισχύσεων «ΜΕΓΑΛΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ» του Aναπτυξιακού Nόμου 4887/2022

Δημοσιεύτηκε η απόφαση Υ.Α. 50320 “1η Προκήρυξη Καθεστώτος Ενισχύσεων «ΜΕΓΑΛΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ» του αναπτυξιακού νόμου 4887/2022 (Α’16).”

Σκοπός του καθεστώτος είναι η ενίσχυση μεγάλων επενδυτικών σχεδίων που αφορούν σε κλάδους της οικονομίας, προκειμένου, με την υλοποίησή τους, να επιφέρουν σημαντικά αποτελέσματα στις τοπικές οικονομίες.
Η ημερομηνία έναρξης της υποβολής αιτήσεων υπαγωγής επενδυτικών σχεδίων στο παρόν καθεστώς είναι η 1η Ιουλίου 2025 ημερομηνία λήξης των υποβολών ορίζεται η 10η Σεπτεμβρίου 2025.

Στο παρόν καθεστώς υπάγονται επενδυτικά σχέδια με  προϋπολογισμό του συνόλου των επιλέξιμων δαπανών των οποίων υπερβαίνει το ποσό των 15.000.000 ευρώ, εξαιρουμένων αυτών που εμπίπτουν στα καθεστώτα ενισχύσεων

(α) της αγροδιατροφής – πρωτογενούς παραγωγής και μεταποίησης γεωργικών προϊόντων – αλιείας

β) της ενίσχυσης τουριστικών επενδύσεων

(γ) των εναλλακτικών μορφών τουρισμού και περιλαμβάνονται στους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας της Εθνικής Ονοματολογίας Οικονομικών Δραστηριοτήτων, όπως αποτυπώνεται, στη βάση διοικητικού εγγράφου, σε πίνακα που θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Ανάπτυξης.

Δείτε περισσότερα εδώ.

Αναπτυξιακός Νόμος

1η Προκήρυξη Καθεστώτος Ενισχύσεων «Καθεστώς Περιοχών Ειδικής Ενίσχυσης» του Αναπτυξιακού Νόμου


Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η Υ.Α. 49926/2025 με τίτλο “1η προκήρυξη Καθεστώτος Ενισχύσεων «Καθεστώς Περιοχών Ειδικής Ενίσχυσης» του ν. 4887/2022.” Σκοπός του παρόντος καθεστώτος είναι η ενίσχυση επενδυτικών σχεδίων που υλοποιούνται στις περιοχές της χώρας οι οποίες αντιμετωπίζουν σημαντικά οικονομικά και δημογραφικά προβλήματα, όπως οι:

α) Παραμεθόριες περιφερειακές ενότητες ευρισκόμενες στα βόρεια σύνορα της χώρας,

β) περιοχές που το κατά κεφαλή Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (Α.Ε.Π.) ανέρχεται στο 70% του ετήσιου της χώρας ή εντοπίζεται πληθυσμιακή συρρίκνωση λόγω των δυσμενών οικονομικών και κοινωνικών συνθηκών.

Στόχος είναι να δοθεί η δυνατότητα στις περιοχές αυτές να πετύχουν ισορροπημένη και βιώσιμη ανάπτυξη και να συγκλίνουν με τον μέσο όρο της χώρας. Το ανωτέρω ποσοστό του 70% του ετήσιου Α.Ε.Π., δύναται να αναπροσαρμόζεται με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης.

Ειδικότερα στο καθεστώς εντάσσονται οι ακόλουθες περιφερειακές ενότητες και τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου που ορίζονται στο σημείο 25:

1. Λέσβου-Λήμνου

2. Ικαρίας- Σάμου

3. Χίου

4. Έβρου

5. Ξάνθης

6. Ροδόπης

7. Δράμας

8. Κιλκίς

9. Πιερίας

10. Σερρών

11. Φλώρινας

12. Γρεβενών

13. Καστοριάς

14. Ιωαννίνων

15. Θεσπρωτίας

16. Άρτας

17. Πρεβέζης

18. Καρδίτσας

19. Τρικάλων

20. Μαγνησίας

21. Λάρισας

22. Ηλείας

23. Ευρυτανίας

24. Φωκίδας

25. Τα ακόλουθα νησιά του Νοτίου Αιγαίου: Κάσος, Μεγίστη, Χάλκη, Σύμη, Νίσυρος, Ψέριμος, Τήλος, Λειψοί και Αγαθονήσι.

Η ημερομηνία έναρξης της υποβολής αιτήσεων υπαγωγής επενδυτικών σχεδίων στο παρόν καθεστώς είναι η 1η Ιουλίου 2025. Ημερομηνία λήξης των υποβολών ορίζεται η 10η Σεπτεμβρίου 2025.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του παρόντος καθεστώτος για το έτος 2025 ανέρχεται σε 150.000.000 ευρώ, εκ των οποίων 75.000.000 ευρώ αφορούν το είδος ενίσχυσης της φορολογικής απαλλαγής.

Τα λοιπά 75.000.000 ευρώ αφορούν τα είδη ενίσχυσης της επιχορήγησης, της επιδότησης χρηματοδοτικής μίσθωσης και της επιδότησης του κόστους της δημιουργούμενης απασχόλησης και προέρχονται από τον Προϋπολογισμό Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Ανάπτυξης.

Δείτε περισσότερα εδώ.

Αναπτυξιακός Νόμος

3η Προκήρυξη Καθεστώτος Ενισχύσεων «Μεταποίηση Εφοδιαστική Αλυσίδα» του Αναπτυξιακού Νόμου

 


Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 3283/Β/26.6.2025 ,  η 3η προκήρυξη του καθεστώτος του Αναπτυξιακού Νόμου, για τη ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗ- ΕΦΟΔΙΑΣΤΙΚΗ ΑΛΥΣΙΔΑ, με συνολικό προϋπολογισμό 150 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 75 εκατ. ευρώ επιχορηγήσεις και τα υπόλοιπα 75 εκατ. ευρώ φοροαπαλλαγές.

Σκοπός του καθεστώτος είναι η ενίσχυση των επενδυτικών σχεδίων που ανήκουν στον τομέα της μεταποίησης και των επενδυτικών σχεδίων στον κλάδο Εφοδιαστική Αλυσίδα, με αντικείμενο την τεχνολογική, παραγωγική, διοικητική και οργανωτική αναβάθμιση, καθώς και την καινοτόμο και εξωστρεφή ανάπτυξη και μεγέθυνση, με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικής θέσης των επιχειρήσεων στην εγχώρια και διεθνή αγορά.

Οι υποβολές των αιτήσεων υπαγωγής ξεκινούν την 1η Ιουλίου και ολοκληρώνονται στις 10 Σεπτεμβρίου 2025.

Δείτε περισσότερα εδώ. 

Επιπλέον, μέχρι τη Δευτέρα θα προκηρυχθούν δύο ακόμη καθεστώτα του Αναπτυξιακού Νόμου, με προϋπολογισμό 150 εκατομμυρίων ευρώ το καθένα:

Οι επενδυτικές προτάσεις μπορούν να κατατεθούν έως τις 10 Σεπτεμβρίου 2025, με αυστηρή προθεσμία 90 ημερών για την αξιολόγηση και έγκριση των σχεδίων. 

Δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο καθεστώς για τις παραμεθόριες περιοχές, ο κ. Θεοδωρικάκος τόνισε ότι το καθεστώς αυτό ενισχύεται με 150 εκατ. ευρώ για το 2025 και άλλα 150 εκατ. ευρώ για το 2026, ενώ θα καλύπτει και τα μικρά παραμεθόρια νησιά.

Συνεχίζοντας, ο Υπουργός Ανάπτυξης προανήγγειλε τρία νέα καθεστώτα για το φθινόπωρο, τα οποία θα δώσουν βάρος κυρίως στις μικρές επιχειρήσεις:

  • Νέες τεχνολογίες
  • Εξωστρέφεια
  • Κοινωνική επιχειρηματικότητα και χειροτεχνία, με στόχο τη διατήρηση της οικονομικής δραστηριότητας στην ελληνική ύπαιθρο και ειδικά τα χωριά

Για το 2026 μεταφέρεται η προκήρυξη καθεστώτος για τουριστικές επενδύσεις, εφόσον αφορούν περιοχές όπου θα έχουν «προσθετική αξία» και δεν ενισχύουν ήδη τουριστικά υπεραναπτυγμένες περιοχές.

Αναπτυξιακός Νόμος

Στην τελική ευθεία οι πρώτες προκηρύξεις του Αναπτυξιακού Νόμου — Έρχονται 450 εκατ. ευρώ σε ενισχύσεις και φοροαπαλλαγές

Με ταχύ ρυθμό προχωρά η ενεργοποίηση του νέου Αναπτυξιακού Νόμου, καθώς εντός των επόμενων ημερών αναμένονται οι πρώτες προκηρύξεις για την υποβολή επενδυτικών σχεδίων. Το συνολικό ύψος των ενισχύσεων για την πρώτη φάση εφαρμογής ανέρχεται στα 450 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία θα διατεθούν ισομερώς υπό τη μορφή άμεσων επιδοτήσεων και φορολογικών απαλλαγών.

Τα τρία πρώτα καθεστώτα ενίσχυσης που θα ενεργοποιηθούν είναι:

  • το Καθεστώς Μεταποίησης – Εφοδιαστικής Αλυσίδας,

  • το Καθεστώς Περιοχών Ειδικής Ενίσχυσης,

  • και το Καθεστώς Μεγάλων Επενδύσεων.

Σύμφωνα με τις κοινές υπουργικές αποφάσεις που υπεγράφησαν, προβλέπεται η διάθεση 150 εκατ. ευρώ για κάθε καθεστώς. Από αυτά, το 50% (75 εκατ. ευρώ) θα διατεθεί ως άμεση ενίσχυση, ενώ το υπόλοιπο 50% θα αφορά φορολογικές απαλλαγές για τις ενισχυόμενες επιχειρήσεις.

Αναπτυξιακός Νόμος

Ψηφίστηκε  με τον Νόμο 5203/2025 – ΦΕΚ 87/Α/2-6-2025 ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος.

12 καθεστώτα ενίσχυσης, 900 εκατ. ευρώ για τη διετία 2025-2026,  5 είδη ενισχύσεων, επιχορήγηση και στις Μεσαίες Επιχειρήσεις, είναι μερικά από τα βασικά χαρακτηριστικά του νέου Αναπτυξιακού Νόμου μετά τη ψήφισή  του.

Στόχος είναι μέσα στον Ιούνιο να προκηρυχθούν τρία καθεστώτα, συνολικού ύψους 450 εκατ. ευρώ: Των «περιοχών ειδικής ενίσχυσης», των «μεγάλων επενδύσεων» και της «μεταποίησης – εφοδιαστικής αλυσίδας».

Η τροποποίηση του Νόμου στοχεύει σε:

  1. Δίκαιη γεωγραφική στόχευση: Ο νέος νόμος δίνει προτεραιότητα σε παραμεθόριες περιοχές, νομούς με δημογραφική πίεση και περιοχές που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές ή στερούνται βασικών υποδομών.
  2. Απλοποίηση και διαφάνεια: Η αξιολόγηση των αιτήσεων θα ολοκληρώνεται εντός 90 ημερών, ενώ καθιερώνεται αυστηρό αλλά δίκαιο πλαίσιο για την υλοποίηση των επενδυτικών σχεδίων.
  3. Ενίσχυση της κοινωνικής επιχειρηματικότητας: Για πρώτη φορά, εισάγονται ειδικά καθεστώτα για μικρές και κοινωνικές επιχειρήσεις, ενθαρρύνοντας ακόμη και μεμονωμένους επαγγελματίες της περιφέρειας να δραστηριοποιηθούν τοπικά.
  4. Ψηφιακός και τεχνολογικός προσανατολισμός: Ειδική μέριμνα προβλέπεται για την τεχνητή νοημοσύνη και την ψηφιακή μετάβαση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, με στόχο τη βιωσιμότητα και τη συμμετοχή τους στη νέα εποχή.
  5. Στήριξη επιχειρήσεων όλων των μεγεθών: Ο νόμος προβλέπει καθεστώτα που αφορούν τόσο τις μεγάλες επενδύσεις όσο και τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.
  6. Διεύρυνση της χρηματοδότησης: Αυξάνεται το ανώτατο ποσό ενίσχυσης ανά επενδυτικό σχέδιο στα 20 εκατομμύρια ευρώ ενώ αξιοποιούνται χρηματοδοτικά εργαλεία μέσω της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας και της ΕΤΕπ, με στόχο την κινητοποίηση συνολικών πόρων άνω του 1 δισ. ευρώ.

Δείτε τον ψηφισθέντα Νόμο εδώ.

Αναπτυξιακός Νόμος

Με ένα εκτενές σχέδιο Νόμου, το οποίο τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση έως 2 Μαϊου 2025, το Υπουργείο Ανάπτυξης επιχειρεί τον εκσυγχρονισμό του πλαισίου ενισχύσεων της ιδιωτικής οικονομίας.
Το αντικείμενο της νομοθετικής πρωτοβουλίας αρθρώνεται σε τέσσερις βασικούς άξονες:

  1. Θέσπιση νέων καθεστώτων ενίσχυσης και παράλληλα τροποποίηση υφιστάμενων, με σκοπό τη διεύρυνση των επενδυτικών δυνατοτήτων.
  2. Εισαγωγή του κινήτρου ταχείας αδειοδότησης, σε επιλεγμένα καθεστώτα, ώστε να μειώνεται δραστικά ο χρόνος υλοποίησης για στρατηγικά έργα.
  3. Ενίσχυση της αποτελεσματικότητας στην αξιολόγηση και τον έλεγχο των επενδυτικών σχεδίων, με στόχο τη διαφάνεια και την επιτάχυνση των εγκρίσεων.
  4. Αναβάθμιση της λειτουργίας των συλλογικών οργάνων που εμπλέκονται στις διαδικασίες εφαρμογής του αναπτυξιακού νόμου, προκειμένου να εξασφαλιστεί η εύρυθμη και αδιάβλητη λειτουργία του συστήματος.

 – Νέα Καθεστώτα χορήγησης κρατικών ενισχύσεων         

Τροποποίηση των καθεστώτων με τίτλο «ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ» και «ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ» με σύσταση νέου καθεστώτος, μετά από συγχώνευση αυτών, με τίτλο «ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ». Αντικατάσταση καθεστώτος με τίτλο «ΝΕΟ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ» και σύσταση νέου καθεστώτος με τίτλο «ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑ». Κατάργηση καθεστώτος με τίτλο «ΔΙΚΑΙΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΜΕΤΑΒΑΣΗ» και σύσταση νέου καθεστώτος με τίτλο «ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΕΙΔΙΚΗΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ».

Τα νέα Καθεστώτα

  1. Σύγχρονες τεχνολογίες,
  2. Πράσινη μετάβαση – Περιβαλλοντική αναβάθμιση επιχειρήσεων,
  3. Καθεστώς κοινωνικής επιχειρηματικότητας και χειροτεχνίας,
  4. Καθεστώς περιοχών ειδικής ενίσχυσης,
  5. Αγροδιατροφή – πρωτογενής παραγωγή και μεταποίηση γεωργικών προϊόντων – αλιεία και υδατοκαλλιέργεια,
  6. Μεταποίηση – Εφοδιαστική αλυσίδα,
  7. Επιχειρηματική εξωστρέφεια,
  8. Ενίσχυση τουριστικών επενδύσεων,
  9. Εναλλακτικές μορφές τουρισμού,
  10. Μεγάλες επενδύσεις,
  11. Ευρωπαϊκές αλυσίδες αξίας,
  12. Επιχειρηματικότητα 360.

 – Είδη ενισχύσεων – προστίθεται το Κίνητρο ταχείας Αδειοδότησης

  1. Φορολογική απαλλαγή,
  2. Επιχορήγηση,
  3. Επιδότηση χρηματοδοτικής μίσθωσης (leasing),
  4. Επιδότηση του κόστους της δημιουργούμενης απασχόλησης,
  5. Χρηματοδότηση επιχειρηματικού κινδύνου, που αφορά στα καθεστώτα: «Σύγχρονες τεχνολογίες» και «Καθεστώς κοινωνικής επιχειρηματικότητας και χειροτεχνίας», που συνίσταται στην επιδότηση επιτοκίου δανείων μειωμένης εξασφάλισης ή των εξόδων ασφάλισης των δανείων υψηλού κινδύνου που καταβάλλονται στα πιστωτικά ιδρύματα που τα χορηγούν.

 – Κίνητρο ταχείας αδειοδότησης:

Για επενδυτικά σχέδια που εντάσσονται, είτε στο Καθεστώς “Περιοχές Ειδικής Ενίσχυσης”, είτε στο Καθεστώς “Μεγάλες Επενδύσεις” παρέχεται προνόμιο ταχείας διεκπεραίωσης όλων των απαιτούμενων αδειών.

Συγκεκριμένα:

  • Όλες οι απαραίτητες άδειες ή εγκρίσεις (π.χ. χωροταξικές, λειτουργίας, εγκατάστασης) εκδίδονται εντός 2 μηνών, εφόσον ο επενδυτής υποβάλει πλήρη φάκελο στη Γενική Διεύθυνση Αναπτυξιακών Νόμων του Υπουργείου Ανάπτυξης.
  • Η Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) εκδίδεται εντός 3 μηνών.
  • Οι προθεσμίες αυτές δεν περιλαμβάνουν τον χρόνο που απαιτείται για την προσκόμιση τυχόν επιπλέον εγγράφων που μπορεί να ζητήσει η διοίκηση.

 – Κίνητρο παροχής δανείων με την εγγύηση ή ενίσχυση του Ελληνικού Δημοσίου:

Δίνεται ένα επιπλέον κίνητρο στις επιχειρήσεις που κάνουν επενδύσεις, προσφέροντας τη δυνατότητα να πάρουν δάνειο με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου.

α. Για Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις (ΜμΕ):

  • Εάν μια ΜμΕ ενταχθεί στο καθεστώς ενίσχυσης των μεγάλων επενδύσεων, μπορεί να πάρει δάνειο:
    • είτε βραχυπρόθεσμο (π.χ. για να καλύψει έξοδα μέχρι να εκταμιευτεί η επιχορήγηση),
    • είτε μακροπρόθεσμο (για τη συνολική υλοποίηση της επένδυσης),
  • Το δάνειο αυτό μπορεί να δοθεί με εγγύηση του Δημοσίου μέσω:
    • του Ταμείου Εγγυοδοσίας DeLFI GF ή
    • άλλου χρηματοδοτικού εργαλείου της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας.

β. Για όλα τα μεγάλα επενδυτικά σχέδια (ΜμΕ και μεγάλες επιχειρήσεις):

  • Μπορούν να ζητήσουν δάνειο από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ).
  • Το δάνειο δίνεται με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου.
  • Η ΕΤΕπ αξιολογεί κάθε επενδυτική πρόταση με δικά της κριτήρια.
  • Οι λεπτομέρειες για τα δάνεια αυτά θα καθοριστούν με κοινή υπουργική απόφαση.

Τα δάνεια με κρατική εγγύηση θεωρούνται κρατική ενίσχυση. Η αξία αυτής της ενίσχυσης προστίθεται στο συνολικό ποσό ενίσχυσης που μπορεί να λάβει μια επένδυση.

 – Ένταση ενίσχυσης: Τι αλλάζει για τις Μεσαίες;

Δικαιούνται και επιχορήγηση, όπως και οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις.

Το ποσοστό της επιχορήγησης είναι:

    • 80% του ανώτατου ορίου του Χάρτη Περιφερειακών Ενισχύσεων (π.χ. αν το όριο είναι 60%, λαμβάνουν 48% επιχορήγηση).

    • 100% του ανώτατου ορίου, μόνο για επενδυτικά σχέδια σε ειδικές κατηγορίες επενδύσεων,Ορεινές περιοχές, νησιά <3.100 κατοίκων κα).

Μέγεθος ΕπιχείρησηςΕπιχορήγησηΛοιπά Κίνητρα

Ειδική μεταχείριση για επενδύσεις σύμφωνα με παρ.2 & 3 άρθρου 33, παρ 3 άρθρου 34

Πολύ μικρές / Μικρές80% ΧΠΕ100% ΧΠΕΕπιχορήγηση 100% ΧΠΕ
Μεσαίες80% ΧΠΕ100% ΧΠΕΕπιχορήγηση 100% ΧΠΕ
ΜεγάλεςΌχι80% ΧΠΕΌλα τα κίνητρα στο 100% ΧΠΕ

 – Ανώτατα ποσά Ενισχύσεων

Το συνολικό ποσό ενίσχυσης ανά υποβαλλόμενο επενδυτικό σχέδιο δεν μπορεί να υπερβεί το ποσό των 20εκ, έναντι 10 εκ που ήταν πριν. Οι παρεχόμενες σε κάθε φορέα επενδυτικού σχεδίου ενισχύσεις, στις οποίες περιλαμβάνονται και οι ενισχύσεις σε συνεργαζόμενες ή συνδεδεμένες επιχειρήσεις, δεν μπορεί να υπερβούν σωρευτικά τα 20.000.000 ευρώ για μεμονωμένη επιχείρηση και τα 50.000.000 ευρώ για το σύνολο των συνεργαζόμενων ή συνδεδεμένων επιχειρήσεων αντί 30εκ που ήταν πριν.

 – Καταργείται η κατάταξη των επενδύσεων με βάση το ποσό επενδύσεων

Μέχρι τώρα, οι επενδυτές υπέβαλαν τις αιτήσεις τους ανάλογα με το ύψος του επενδυτικού σχεδίου και την περιοχή υλοποίησης:

  1. Έως 1 εκατ. ευρώ → στις Περιφέρειες
  2. Από 1 έως 3 εκατ. ευρώ στη Β. Ελλάδα → στον Τομέα Μακεδονίας Θράκης
  3. Πάνω από 3 εκατ. ευρώ → στο Υπουργείο Ανάπτυξης

Πλέον δεν ισχύει η κατάταξη των επενδύσεων με βάση τα ποσά, για να καθοριστεί πού υποβάλλεται η αίτηση. Θα καθορίζεται σε κάθε καθεστώς χωριστά, ο φορές υποδοχής προτάσεων.

 – Καταργείται η υποχρέωση πιστοποίησης από ορκωτό για επένδυση άνω των 700.000

 – Χρονοδιάγραμμα & διαδικασία αξιολόγησης επενδυτικών σχεδίων

Η αξιολόγηση ξεκινά αφού λήξει η προθεσμία υποβολής αιτήσεων στο συγκεκριμένο καθεστώς ενίσχυσης. Δηλαδή, δεν γίνεται σταδιακά όσο έρχονται οι αιτήσεις, αλλά όλες μαζί μετά το τέλος της προθεσμίας. Μέσα σε 100 ημέρες, οι υπηρεσίες πρέπει να έχουν εξετάσει τα σχέδια και να έχουν βγάλει αποτελέσματα.

Αν για τεχνικούς λόγους δεν μπορεί να γίνει η αξιολόγηση μέσα από το ηλεκτρονικό σύστημα, τότε, Η αξιολόγηση θα ξεκινήσει μόλις εκδοθεί επίσημη πράξη επαναλειτουργίας του συστήματος. Από τότε, η διορία είναι και πάλι 100 ημέρες.

Αν δεν ολοκληρωθεί εγκαίρως η αξιολόγηση, τότε η υπόθεση ανατίθεται σε ανεξάρτητο ορκωτό ελεγκτή (από επίσημο μητρώο).

 – Αποφάσεις ένταξης σε καθεστώτα ενισχύσεων

Εντός 30 ημερών από την έκδοση οριστικού πίνακα κατάταξης, ο φορέας του επενδυτικού σχεδίου υποβάλλει επικαιροποιημένα πιστοποιητικά δικαστικής φερεγγυότητας, φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας. Τα επενδυτικά σχέδια που πληρούν τις προϋποθέσεις αυτού εντάσσονται στα καθεστώτα ενισχύσεων.

 – Έλεγχος επενδυτικών σχεδίων

Ο επιτόπιος έλεγχος διενεργείται είτε από την Υπηρεσία, είτε από εντεταλμένο όργανο ελέγχου. Για επενδυτικά σχέδια ύψους μικρότερου ή ίσου των επτακοσίων χιλιάδων (700.000) ευρώ ο επιτόπιος έλεγχος δύναται να διενεργείται από τον (ΕΦΕΠΑΕ).

Για να ξεκινήσει η διαδικασία ελέγχου και πληρωμής της επιχορήγησης, έπρεπε ο επενδυτής να έχει υλοποιήσει την επένδυση (φυσικό και οικονομικό αντικείμενο) τουλάχιστον κατά 50%

Αυτό σήμαινε ότι η καταβολή ενίσχυσης μπορούσε να γίνει μόνο όταν είχε προχωρήσει σημαντικά η επένδυση. Πλέον, η διαδικασία καταβολής της ενίσχυσης μπορεί να ξεκινήσει νωρίτερα, δηλαδή: Αν η επένδυση έχει υλοποιηθεί τουλάχιστον κατά 25%, ο επενδυτής μπορεί να υποβάλει αίτημα ελέγχου και να ενεργοποιήσει τη διαδικασία πληρωμής.

 – Μείωση της προθεσμίας για αίτηση πιστοποίησης ολοκλήρωσης

Ο επενδυτής, μόλις ολοκλήρωνε την επένδυση και ξεκινούσε την παραγωγική λειτουργία της, είχε 6 μήνες για να υποβάλει αίτηση πιστοποίησης στο ηλεκτρονικό σύστημα του Αναπτυξιακού Νόμου (ΠΣ-Αν). πλέον η προθεσμία αυτή μειώνεται από 6 σε 4 μήνες.

 – Παράταση προθεσμίας για την πιστοποίηση ολοκλήρωσης επένδυσης από τη Διοίκηση

Μόλις ο επενδυτής υπέβαλε την έκθεση τελικού ελέγχου (ή και τα τυχόν συμπληρωματικά στοιχεία), τα αρμόδια όργανα του Δημοσίου είχαν προθεσμία 2 μηνών για να εκδώσουν την απόφαση που πιστοποιεί ότι η επένδυση ολοκληρώθηκε. Η προθεσμία αυτή επεκτείνεται από 2 σε 4 μήνες.  Πρακτικά, ο επενδυτής θα περιμένει περισσότερο για την τελική επίσημη πιστοποίηση της επένδυσης. Η αλλαγή ενδέχεται να δώσει περισσότερο χρόνο στις δημόσιες υπηρεσίες για να ολοκληρώσουν τις διαδικασίες με πληρότητα.

 – Παράταση προθεσμίας για την έναρξη της καταβολής ενίσχυσης

Μέχρι τώρα, ο επενδυτής μπορούσε να ξεκινήσει να χρησιμοποιεί το κίνητρο της φορολογικής απαλλαγής και της επιχορήγησης, όταν είχε υλοποιήσει τουλάχιστον το 50% ή το 65% του συνολικού κόστους της επένδυσης. Μόλις υποβαλλόταν η έκθεση ελέγχου, το αρμόδιο όργανο έπρεπε να εκδώσει απόφαση μέσα σε 30 ημέρες, ώστε να ενεργοποιηθεί η ενίσχυση. Η προθεσμία των 30 ημερών επεκτείνεται σημαντικά – σε 4 μήνες πλέον.

Δείτε αναλυτικά όλες τις τροποποίησεις στο Σχέδιο Νόμου εδώ.

Οικονομία - Επιχειρήσεις, Αναπτυξιακός Νόμος

Στις 21 Οκτωβρίου 2024 πραγματοποιήθηκε στην Εθνική Πινακοθήκη εκδήλωση του Υπουργείου Ανάπτυξης με θέμα τον «Παραγωγικό μετασχηματισμό, την ενίσχυση των επενδύσεων και της βιομηχανίας, για ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας σε όλη την Ελλάδα». Κατά την εκδήλωση, παρουσιάστηκε το νέο παραγωγικό μοντέλο της χώρας, το οποίο στοχεύει σε βιώσιμη ανάπτυξη και ενίσχυση της οικονομίας μέσω στοχευμένων επενδύσεων, ειδικά στις παραμεθόριες περιοχές. Τονίστηκε η σημασία της βιομηχανίας, της καινοτομίας και της πράσινης μετάβασης, με έμφαση στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας υψηλών αποδοχών και την υποστήριξη εμβληματικών επενδύσεων

Ο οδικός χάρτης με το οποίο θα διοχετευθούν μέσω χρηματοδοτικών εργαλείων και κίνητρων πάνω από 3 δις ευρώ για τα επόμενα τρία χρόνια διαμορφώνεται ως εξής:

∙ Προκήρυξη για το καθεστώς των μεγάλων επενδύσεων, που θα είναι καινοτόμες, θα χρησιμοποιούν σύγχρονη τεχνολογία και θα υλοποιούνται με χαμηλό ενεργειακό αποτύπωμα. Συγκεκριμένα: 150 εκατ. ευρώ σε φοροαπαλλαγές για το καθεστώς των μεγάλων επενδύσεων άνω των 10 εκατ. ευρώ.

∙ Προκήρυξη για το ειδικό καθεστώς Γενικής Επιχειρηματικότητας Παραμεθόριων περιοχών και Θεσσαλίας ύψους 150 εκατ. ευρώ για επενδύσεις που θα αναπτυχθούν στις παραμεθόριες περιοχές ύψους άνω του 1 εκατ. ευρώ.

∙ Όλες οι μεγάλες επενδύσεις άνω των 10 εκατ. ευρώ και οι επενδύσεις στις παραμεθόριες περιοχές, αξιολογούνται ως στρατηγικές επενδύσεις. Για την ανάπτυξη των επενδύσεων αυτών θα παρέχονται επιπρόσθετα κίνητρα ταχείας αδειοδότησης και χωροθέτησης.

∙  Ακόμη 150 εκατ. ευρώ για προκήρυξη καθεστώτος Μεταποίησης: 75 εκατ. ευρώ ενίσχυση και 75 εκατ. ευρώ φορολογική απαλλαγή.

∙  Προκήρυξη για το  καθεστώς Αγροδιατροφής, που θα λειτουργήσει συμπληρωματικά στο πρόγραμμα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης των 600 εκατ. ευρώ .

Όλα αυτά τα καθεστώτα θα προκηρυχθούν Φεβρουάριο και Μάρτιο του 2025, οι αιτήσεις θα λήξουν Μάιο και Ιούνιο και τα οριστικά αποτελέσματα θα έχουν βγει τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο του 2025. Και αντιστοίχως θα γίνει το 2026.

∙ Για τη διευκόλυνση της χρηματοδότησης των μεγάλων επενδύσεων, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων δημιουργείται Ταμείο Εγγυοδοσίας 300 εκατ. ευρώ που θα οδηγήσει στη μόχλευση 1,5 δισ ευρώ.

∙ Επίσης, λειτουργεί από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα (HDB) το Ταμείο Εγγυοδοσίας Development Law Financial Instrument Guarantee Fund (DeLFI GF) ύψους 500 εκατ. ευρώ. Το ταμείο παρέχει εγγύηση για τη λήψη βραχυπρόθεσμου δανείου έναντι της επιχορήγησης και μακροπρόθεσμου για την υλοποίηση των επενδυτικών σχεδίων των πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Το Υπουργείο Ανάπτυξης σε συνεργασία με την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα και την Ελληνική Ένωση Τραπεζών, βελτιώνει τους όρους του Ταμείου, ώστε να μπορούν να λάβει δάνειο το σύνολο των επιχειρήσεων που λαμβάνουν απόφαση υπαγωγής.

Στήριξη της φαρμακοβιομηχανίας με 200 εκατ. ευρώ, μέσω του λεγόμενου επενδυτικού clowback, μαζί με το υπουργείο Οικονομικών και το υπουργείο Υγείας.

∙ Σε αυτά προστίθεται και το πρόγραμμα των 102 εκατ. ευρώ του υπουργείου Ανάπτυξης για τη ψηφιακή μετάβαση των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων.

∙ Επισημαίνεται ότι ήδη είναι σε εξέλιξη και υλοποιούνται 61 στρατηγικές επενδύσεις, ύψους 12,5 δισ. ευρώ, καθώς και τα προγράμματα ΕΣΠΑ, για τον ψηφιακό και πράσινο μετασχηματισμό και την ενίσχυση νέων μικρομεσαίων επιχειρήσεων συνολικού ύψους 1,4 δισ. ευρώ.

Διοχετεύονται 100 εκατ. ευρώ από το RRF -μέσω της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων- για τη δημιουργία fund μεταφοράς τεχνολογίας και άλλα 200 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ αξιοποιούνται για τη δημιουργία του EquiFund II -το οποίο διαχειρίζεται το European Investment Fund (EIF)- για επενδύσεις στη βιοτεχνολογία.

∙ Ταυτόχρονα υλοποιείται και προχωρά ένα εξαιρετικά σημαντικό πρόγραμμα με προτεραιότητα τη Δυτική Μακεδονία, τη Μεγαλόπολη στην Τρίπολη και το Βόρειο Αιγαίο για τη Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση συνολικού ύψους 2,5 δισ. ευρώ.

∙ Νέο πακέτο μέτρων για την ενίσχυση των νεοφυών επιχειρήσεων, διευρύνοντας τα φορολογικά κίνητρα για τη συμμετοχή των επενδυτών σε αυτές.

Δείτε την παρουσίαση εδώ

Αναπτυξιακός Νόμος

Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ Α 76/24.05.2024 ο Νόμος 5111/2024 με τον οποίο ρυθμίζονται θέματα σχετικά με την προστασία του καταναλωτή, την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς καθώς και οι αλλαγές του Αναπτυξιακού Νόμου. Στο ΚΕΦΑΛΑΙΟ Δ’ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΤΩΝ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΩΝ ΝΟΜΩΝ 4887/2022 ΚΑΙ 4399/2016, τροποποιούνται-συμπληρώνονται διατάξεις των Aναπτυξιακών Nόμων 4887/2022 και 4399/2016. 

Συγκεκριμένα:

άρθρο 11:  αναπροσαρμόζονται για τα μεγάλα επενδυτικά σχεδία το μέγιστο επιτρεπτό ποσοστό ενίσχυσης: 
α) το υφιστάμενο όριο μέχρι του οποίου παρέχεται το 100% της ανώτατης επιτρεπόμενης έντασης περιφερειακής ενίσχυσης στην οικεία περιοχή από 50.000.000,00 ευρώ στα 55.000.000 ευρώ,
β) το υφιστάμενο όριο μέχρι του οποίου παρέχεται το 50% της ανώτατης επιτρεπόμενης έντασης περιφερειακής ενίσχυσης στην οικεία περιοχή από 100.000.000 ευρώ στα 110.000.000 ευρώ,
γ) το υφιστάμενο όριο άνω του οποίου δεν παρέχεται στο πλαίσιο του απαλλακτικού κανονισμού ποσό ενίσχυσης από 100.000.000 ευρώ στα  110.000.000 ευρώ.

άρθρο 12: διευρύνεται σε 6 μήνες, η αρχική προθεσμία των 2 μηνών από την ημερομηνία ολοκλήρωσης της επένδυσης, εντός της οποίας θα δύναται ο φορέας του επενδυτικού σχεδίου να υποβάλλει αίτηση μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος Αναπτυξιακού Νόμου για την πιστοποίηση της ολοκλήρωσης και έναρξης παραγωγικής λειτουργίας της επένδυσης, καθώς η δίμηνη προθεσμία αποδείχθηκε υπερβολικά σύντομη για την υποβολή της αίτησης αυτής.

άρθρο 13:  Επέρχονται τροποποιήσεις ως προς το ελάχιστο περιεχόμενο της απόφασης προκήρυξης καθεστώτων ενίσχυσης της παρ. 2 του άρθρου 30 του ν. 4887/2022 (Α’ 16) ώστε, με την έκδοση υπουργικής απόφασης – προκήρυξης του καθεστώτος ενίσχυσης:

α) να επιλέγουν οι φορείς των υποβαλλόμενων επενδυτικών σχεδίων τη χορήγηση μικρότερων ποσοστών ενίσχυσης και επομένως μειωμένων ποσών ενισχύσεων σε σχέση με τα προβλεπόμενα, με αντιστάθμισμα την απόδοση υψηλότερης βαθμολογίας στα κριτήρια αξιολόγησης και επομένως την αύξηση των πιθανοτήτων ένταξης στα καθεστώτα ενισχύσεων,
β) να παρέχεται το δικαίωμα υλοποίησης του επενδυτικού σχεδίου σε διαφορετικούς τόπους εγκατάστασης, όπως για παράδειγμα σε περιπτώσεις καθετοποιημένης παραγωγής, ένα μέρος της να μπορεί να υλοποιείται σε έναν τόπο εγκατάστασης, ενώ ένα άλλο μέρος σε διαφορετικό, πάντοτε όμως εντός της ίδιας Περιφέρειας,
γ) να επιλέγεται μεταξύ της συγκριτικής ή άμεσης, η μορφή της αξιολόγησης των επενδυτικών σχεδίων που θα υποβάλλονται σ΄ αυτό, σε αντίθεση με τον προκαθορισμένο τρόπο αξιολόγησης κάθε καθεστώτος ενίσχυσης που προβλέπεται σήμερα στο Μέρος Β’ του ν. 4887/2022.

άρθρο 14: Τροποποιούνται ρυθμίσεις των εξουσιοδοτικών διατάξεων του άρθρου 129 του ν. 4887/2022 (Α’ 16), για τη διευκόλυνση της εφαρμογής τόσο του αναπτυξιακού αυτού νόμου όσο και των προγενέστερων ν. 4399/2016 (Α’ 117), 3908/2011 (Α’ 8) και 3299/2004 (Α’ 261).

 – Με την παρ. 1 διαμορφώνεται η παρ. 3 του άρθρου 129, με την οποία μετατρέπεται από υποχρεωτική σε δυνητική η έκδοσης κοινής απόφασης με τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την εξειδίκευση επιλέξιμων δαπανών που αφορούν την ενέργεια και την προστασία του περιβάλλοντος.

 – Με την παρ. 2 αντικαθίσταται η παρ. 5 του άρθρου 129 του ν. 4887/2022, ώστε να καθορίζονται με την απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης ενιαία, τα δικαιολογητικά και στοιχεία για τον έλεγχο των επενδυτικών σχεδίων που έχουν υπαχθεί στους επενδυτικούς νόμους (ν. 4887/2022, ν. 4399/2016, ν. 3908/2011 και ν. 3299/2004) ώστε να διευκολύνονται τόσο οι επενδυτές όσο και ο έλεγχος των επενδυτικών σχεδίων από τη Διοίκηση.

 – Με την παρ. 3 προστίθεται στην υφιστάμενη εξουσιοδότηση προς τον Υπουργό Ανάπτυξης της παρ. 9 του άρθρου 129 του ν. 4887/2022, η αρμοδιότητα καθορισμού του τρόπου διενέργειας του ελέγχου τήρησης των μακροχρόνιων υποχρεώσεων που προβλέπονται στο άρθρο 26 του ν. 4887/2022.

 – Με την παρ. 4 τροποποιείται η παρ. 11 του άρθρου 129 του ν. 4887/2022 και προστίθεται στην υφιστάμενη εξουσιοδότηση προς τον Υπουργό Ανάπτυξης, η αρμοδιότητα εξειδίκευσης του ύψους των κυρώσεων που προβλέπονται στο άρθρο 28, ώστε στις περιπτώσεις που επιβάλλονται κυρώσεις κατά διακριτική ευχέρεια της Διοίκησης να εξειδικεύεται το ύψος της κύρωσης για κάθε περίπτωση παράβασης και να είναι εκ των προτέρων γνωστή η απειλούμενη κύρωση.

 – Με την παρ. 5 προστίθεται νέα εξουσιοδοτική διάταξη στο άρθρο 129 του ν. 4887/2022 (παρ 19) ώστε με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης να καθορίζονται τα δικαιολογητικά για την καταβολή των ενισχύσεων της επιχορήγησης, της επιδότησης χρηματοδοτικής μίσθωσης και της επιδότησης του κόστους της δημιουργούμενης απασχόλησης, που έχουν υπαχθεί σε όλους τους ενεργούς αναπτυξιακούς νόμους, καλύπτοντας το σχετικό κενό που υπήρχε σχετικά με τα δικαιολογητικά αυτών των μορφών ενίσχυσης.

άρθρο 15:  Τροποποιείται η παρ. 3 του άρθρου 19 του αναπτυξιακού ν. 4399/2016 (Α’ 117) ώστε να παρέχεται η δυνατότητα οι διαφοροποιήσεις του αρχικά εγκεκριμένου κόστους που πραγματοποιούνται κατά την υλοποίηση των επενδυτικών σχεδίων, εφόσον δεν ξεπερνούν τα οριζόμενα ποσοστά, να εξετάζονται κατά το στάδιο της ολοκλήρωσης των επενδύσεων, και να μην απαιτείται, όπως υφίσταται τώρα, οι φορείς των επενδυτικών σχεδίων να υποβάλλουν σχετικά αιτήματα τροποποίησης, ακόμα και λίγο διάστημα πριν την υποβολή των αιτημάτων ολοκλήρωσης.

Πρόκειται για θέσπιση ορίων διαφοροποιήσεων μεταξύ του αρχικώς εγκεκριμένου κόστους επιμέρους κατηγοριών δαπανών που όμως δεν δύναται να οδηγήσει σε υπέρβαση του αρχικά εγκεκριμένου συνολικού ενισχυόμενου κόστους του επενδυτικού σχεδίου και του συνολικού ποσού της ενίσχυσης. Επίσης προστίθεται παρ. 3α στο άρθρο 19 του ν. 4399/2016 με την οποία καθορίζονται όρια διαφοροποιήσεων για βασικά στοιχεία των ενισχυόμενων επενδύσεων (δυναμικότητα, ισχύς), με μέγιστο όριο διαφοροποίησης σε περίπτωση μείωσης της ισχύος ή δυναμικότητας του επενδυτικού σχεδίου το 50% πέραν του οποίου ανακαλείται η απόφαση υπαγωγής και ακολουθεί ανάκτηση της χορηγηθείσας ενίσχυσης. Με τις τροποποιήσεις αυτές διευκολύνεται η διοικητική διαδικασία προς όφελος των επιχειρηματικών φορέων, χωρίς να υπάρχει πρόσθετη επιβάρυνση.

άρθρο 16:  Στις περιπτώσεις παραβάσεων των περ. β’, γ’, δ’, ε’ και ι’ (για την ενίσχυση μισθολογικού κόστους) της παραγράφου 3 του άρθρου 21 ή εν γένει παραβάσεων των όρων συμβατότητας με το Γ.Α.Κ. ανακαλείται η απόφαση υπαγωγής και ανακτάται με τη διαδικασία είσπραξης δημοσίων εσόδων το σύνολο της ενίσχυσης, προσαυξημένο κατά το ποσό των νόμιμων τόκων από την εκάστοτε καταβολή. Οι σχετικές αποδείξεις καταβολής των ενισχύσεων από το Δημόσιο αποτελούν τίτλο για τη βεβαίωση του χρέους από την αρμόδια Δ.Ο.Υ..»

Αναπτυξιακός Νόμος

Νέα παράταση για την ολοκλήρωση και πιστοποίηση της έναρξης παραγωγικής λειτουργίας επενδυτικών σχεδίων των Αναπτυξιακών Νόμων 3299/2004, 3908/2011, 4399/2016, ψήφισε η Βουλή με τον Νόμο 5079/2023 ΦΕΚ 215/Α/22-12-2023

Πιο αναλυτικά

Άρθρο 52

Αποφάσεις ολοκλήρωσης και πιστοποίησης της έναρξης παραγωγικής λειτουργίας σχεδίων του ν. 3299/2004

  1. Φορείς επενδυτικών σχεδίων που έχουν υπαχθεί στον ν. 3299/2004 (Α’ 261) οφείλουν να υποβάλουν αίτηση για την πιστοποίηση της ολοκλήρωσης και έναρξης της παραγωγικής λειτουργίας μέχρι την 1η Απριλίου 2024. Μέχρι την ημερομηνία αυτή δύναται να εκδίδονται παραστατικά δαπανών και πληρωμών για το επενδυτικό έργο και να πραγματοποιούνται όλες οι ενέργειες για την πλήρωση των προϋποθέσεων και όρων της διαπίστωσης της ολοκλήρωσης της επένδυσης. Για την ολοκλήρωση των επενδυτικών σχεδίων εφαρμόζεται το άρθρο 14Β του ν. 3908/2011 (Α’ 8).
  2. Η προθεσμία υλοποίησης των επενδυτικών σχεδίων που έχει παραταθεί για λόγους ανωτέρας βίας παρατείνεται μέχρι την 1η Απριλίου 2024.
  3. Αποφάσεις της παρ. 1 για την ολοκλήρωση και πιστοποίηση έναρξης παραγωγικής λειτουργίας επενδυτικών σχεδίων του ν. 3299/2004 εκδίδονται και στις περιπτώσεις που δεν διαπιστώνεται η υλοποίηση του πενήντα τοις εκατό (50%) του εγκεκριμένου κόστους τους στις 31 Ιουλίου 2017, σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 76 του ν. 4399/2016 (Α’ 117). Στις περιπτώσεις αυτές, το ενισχυόμενο κόστος του επενδυτικού σχεδίου ορίζεται στο διπλάσιο του κόστους που υλοποιήθηκε έως την 31η Ιουλίου 2017 και παρακρατείται το είκοσι τοις εκατό (20%) του ποσού της ενίσχυσης που αποκλίνει από το δηλωθέν.
  4. Αποφάσεις ολοκλήρωσης και πιστοποίησης της έναρξης παραγωγικής λειτουργίας ολοκληρωμένων πολυετών επιχειρηματικών σχεδίων της υποπερ. xi της περ. ε’ της παρ. 1 του άρθρου 3 του ν. 3299/2004 εκδίδονται ανεξάρτητα από το οριζόμενο στην περίπτωση αυτή ελάχιστο κόστος επένδυσης και με την προϋπόθεση της πλήρωσης των λοιπών όρων του οικείου θεσμικού πλαισίου.
  5. Για όσους φορείς δεν υποβάλλουν μέχρι την 1η Απριλίου 2024 αίτηση για την πιστοποίηση της ολοκλήρωσης και έναρξης παραγωγικής λειτουργίας των επενδυτικών σχεδίων τους που έχουν υπαχθεί στον ν. 3299/2004 και δεν έχουν λάβει κρατική ενίσχυση, οι αποφάσεις υπαγωγής λογίζονται αυτοδίκαια ανακληθείσες και δεν εκδίδεται σχετική διοικητική πράξη. Στις περιπτώσεις που για τα επενδυτικά σχέδια έχουν καταβληθεί κρατικές ενισχύσεις, απαιτείται η έκδοση διοικητικής πράξης.

Άρθρο 53

Παράταση προθεσμιών ολοκλήρωσης επενδυτικών σχεδίων του ν. 3908/2011

  1. Η προθεσμία ολοκλήρωσης των επενδυτικών σχεδίων που έχουν υπαχθεί στον ν. 3908/2011 (Α’ 8) παρατείνεται για ένα (1) έτος με την τήρηση των προϋποθέσεων των παρ. 2 και 3 του άρθρου 76 του ν. 4399/2016 (Α’ 117).
  2. Η παράταση της προθεσμίας της παρ. 1 χορηγείται εφόσον μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2023 έχει υλοποιηθεί τουλάχιστον το είκοσι πέντε τοις εκατό (25%) του επιλέξιμου κόστους της επένδυσης και έχει υποβληθεί έως την 1η Μαρτίου 2024 σχετική αίτηση, με συνημμένα δικαιολογητικά υλοποίησης δαπανών του είκοσι πέντε τοις εκατό (25%) του συνολικού κόστους επένδυσης. Τα δικαιολογητικά υποβάλλονται με βεβαίωση περί της ορθότητάς τους από ορκωτό ελεγκτήλογιστή για τα επενδυτικά σχέδια που υπερβαίνουν το ποσό των επτακοσίων χιλιάδων (700.000) ευρώ και από ορκωτό ελεγκτή – λογιστή ή λογιστή του φορέα του επενδυτικού σχεδίου για τα επενδυτικά σχέδια που δεν υπερβαίνουν το ποσό των επτακοσίων χιλιάδων (700.000) ευρώ.
  3. Η μη υποβολή μέχρι την 1η Μαρτίου 2024 της αίτησης με τη βεβαίωση υλοποίησης δαπανών του είκοσι πέντε τοις εκατό (25%) του συνολικού κόστους επένδυσης συνεπάγεται την αυτοδίκαιη ανάκληση των αποφάσεων υπαγωγής.

Άρθρο 54

Παράταση ολοκλήρωσης επενδυτικών σχεδίων – Τροποποίηση παρ. 4 άρθρου 18 ν. 4399/2016

  1. Η προθεσμία ολοκλήρωσης όσων επενδυτικών σχεδίων έχουν υπαχθεί μετά την 24η Μαΐου 2021 σε καθεστώς ενίσχυσης του ν. 4399/2016 (Α’ 117), εφόσον έως την ημερομηνία ολοκλήρωσης που ορίζεται στην απόφαση υπαγωγής, έχει υλοποιηθεί τουλάχιστον το δέκα τοις εκατό (10%) του επιλέξιμου κόστους της επένδυσης, και έχει υποβληθεί, έως τη συμπλήρωση δύο (2) μηνών από την οριζόμενη ημερομηνία ολοκλήρωσης, σχετική αίτηση στην αρμόδια υπηρεσία με συνημμένα δικαιολογητικά υλοποίησης δαπανών του δέκα τοις εκατό (10%) του συνολικού κόστους επένδυσης, παρατείνεται για δύο (2) έτη. Τα δικαιολογητικά υποβάλλονται με βεβαίωση-δηλωτική πράξη περί της ορθότητάς τους από ορκωτό ελεγκτή-λογιστή για τα επενδυτικά σχέδια άνω του ποσού των επτακοσίων χιλιάδων (700.000) ευρώ και από ορκωτό ελεγκτή- λογιστή, ή λογιστή του φορέα της επένδυσης για τα επενδυτικά σχέδια κάτω των επτακοσίων χιλιάδων (700.000) ευρώ.
  2. Η μη υποβολή μέχρι τη συμπλήρωση δύο (2) μηνών από την οριζόμενη ημερομηνία ολοκλήρωσης, της αίτησης με τη βεβαίωση υλοποίησης δαπανών του δέκα τοις εκατό (10%) του συνολικού κόστους επένδυσης συνεπάγεται την αυτοδίκαιη ανάκληση των αποφάσεων υπαγωγής και δεν εκδίδεται διοικητική πράξη.
  3. Στα επενδυτικά σχέδια που έχουν υπαχθεί σε καθεστώς ενίσχυσης του ν. 4399/2016 παρέχεται η δυνατότητα πρόσθετης παράτασης του χρόνου υλοποίησής τους έξι (6) μηνών προκειμένου να πιστοποιηθούν δαπάνες ενισχυόμενων δαπανών μέχρι το ποσοστό του πενήντα τοις εκατό (50%). Η προθεσμία αυτή δεν συνυπολογίζεται στην παρεχόμενη προθεσμία ολοκλήρωσης των δύο (2) ετών.
  4. Στην παρ. 4 του άρθρου 18 του ν. 4399/2016, περί ολοκλήρωσης επενδυτικών σχεδίων και έναρξης παραγωγικής λειτουργίας της επένδυσης, τροποποιείται η προθεσμία του πρώτου εδαφίου, και η παρ. 4 διαμορφώνεται ως εξής:

«4. Ο επενδυτής υποβάλλει αίτηση ηλεκτρονικά μέσω του Π.Σ.Κ.Ε. για την πιστοποίηση της ολοκλήρωσης και της έναρξης παραγωγικής λειτουργίας της επένδυσης το αργότερο εντός έξι (6) μηνών από τη λήξη της προθεσμίας ολοκλήρωσης της επένδυσης σύμφωνα με όσα ορίζονται στο άρθρο 19. Εάν ο φορέας του επενδυτικού σχεδίου δεν υποβάλλει την αίτηση της προηγούμενης παραγράφου, συνοδευόμενη από τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και εντός της ως άνω προθεσμίας, η επένδυση θεωρείται ως μη ολοκληρωθείσα. Στην περίπτωση αυτή η απόφαση υπαγωγής ανακαλείται και ανακτώνται τα ποσά ενίσχυσης, τα οποία τυχόν έχουν χορηγηθεί, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στις παρ. 9 και 10 του άρθρου 23.»

 

Αναπτυξιακός Νόμος

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε, βάσει των κανόνων της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις, την τροποποίηση του χάρτη της Ελλάδας για τη χορήγηση περιφερειακών ενισχύσεων έως τις 31 Δεκεμβρίου 2027, στο πλαίσιο των κατευθυντήριων γραμμών για τις περιφερειακές ενισχύσεις.

Στις 6 Ιανουαρίου 2022 η Επιτροπή ενέκρινε τον χάρτη περιφερειακών ενισχύσεων για την Ελλάδα 2022-2027, και στις 14 Ιουλίου 2022 την τροποποίησή του, με σκοπό την αύξηση της έντασης των ενισχύσεων για εδάφη που έχουν ταυτοποιηθεί ως χρήζοντα στήριξης από το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης. Στις 30 Μαΐου 2023, η Επιτροπή εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με πιθανή ενδιάμεση επανεξέταση των χαρτών περιφερειακών ενισχύσεων, λαμβάνοντας υπόψη επικαιροποιημένα στατιστικά στοιχεία.

Στο πλαίσιο αυτό, η εγκριθείσα τροποποίηση του χάρτη περιφερειακών ενισχύσεων της Ελλάδας επιτρέπει υψηλότερα μέγιστα ποσά ενίσχυσης για επενδύσεις σε ορισμένες περιφέρειες, λόγω της μείωσης του κατά κεφαλήν ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος σε αυτές.

Τα μέγιστα ποσά ενίσχυσης θα αυξηθούν ως εξής:

i) από 40% σε 50% των επιλέξιμων επενδυτικών δαπανών στο Νότιο Αιγαίο και

ii) από 50% σε 60% των επιλέξιμων επενδυτικών δαπανών στην Κρήτη και τη Δυτική Μακεδονία.

Για τα επενδυτικά σχέδια με επιλέξιμες δαπάνες κάτω των 50 εκατ. EUR, το όριο αυτό προσαυξάνεται κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες για τις μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις και κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες για τις μικρές επιχειρήσεις, όπως ορίζονται στη σύσταση της Επιτροπής της 6ης Μαΐου 2003 σχετικά με τον ορισμό των πολύ μικρών, των μικρών και των μεσαίων επιχειρήσεων.

Ο τροποποιημένος χάρτης ισχύει από την 1η Ιανουαρίου 2024 έως τις 31 Δεκεμβρίου 2027.

Δείτε εδώ την επίσημη ανακοίνωση.