Μενού

Επικοινωνία

Μενού

Επικοινωνία

Αγροτική Ανάπτυξη

Στόχος της Παρέμβασης Π3-73-2.9 «Επενδύσεις για τον εκσυγχρονισμό και την κατασκευή θερμοκηπίων και προσπελάσιμων στεγάστρων φυτικής παραγωγής»  είναι η ίδρυση γεωργικών εκμεταλλεύσεων με στόχο τον εκσυγχρονισμό της καλλιέργειας των κηπευτικών με ταυτόχρονη μετατόπιση σε καλλιεργητικές πρακτικές υψηλότερης προστιθέμενης αξίας μέσω της αύξησης της παραγωγικότητας της μεθόδου καλλιέργειας και την μείωση των εισροών. Η παρέμβαση είναι εμβληματική για τον πρωτογενή τομέα και θεωρείται πολύ σημαντική για τον μετριασμό των επιπτώσεων από την κλιματική αλλαγή.

Επιλέξιμοι υποψήφιοι

Επιλέξιμες είναι οι αιτήσεις που υποβάλλονται από φυσικά πρόσωπα εγγεγραμμένα στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων καθώς και από νομικά πρόσωπα και συλλογικά σχήματα του αγροτικού συνεταιριστικού δικαίου.

Επιλέξιμες επενδύσεις

Η επιλεξιμότητα αφορά τις εξής κατηγορίες αγαθών και υπηρεσιών:

  1. Ανέγερση, επέκταση και εκσυγχρονισμός προσπελάσιμων στεγάστρων. Ενισχύονται αποκλειστικά τα θερμοκήπια και οι κλειστοί θάλαμοι καλλιέργειας μανιταριών της ΥΑ 2243/333582/27.11.2020 (Β’ 5432), τα δικτυοκήπια της ΚΥΑ 2244/333595/09.12.2020 (Β’ 5430) και οι εγκαταστάσεις φυτικής παραγωγής τύπου υψηλού ΤΟΛ συγκεκριμένων προδιαγραφών.
  2. Κατασκευές και αγορά γης για την εξυπηρέτηση των ανωτέρω κατασκευών και ιδίως, αποθήκες και λοιποί αποθηκευτικοί χώροι, εγκαταστάσεις προετοιμασίας προϊόντων για πρώτη πώληση όπως ψυγεία, διαλογητήρια, πλυντήρια κ.α., αγορά γης για την εγκατάσταση των επιλέξιμων κατασκευών και μέχρι 10% επί των επιλέξιμων δαπανών, ομβροδεξαμενές κ.α.
  3. Μηχανολογικός εξοπλισμός που ενσωματώνεται στις ανωτέρω κατασκευές όπως, υδροπονικά συστήματα, συστήματα θέρμανσης και ψύξης, συστήματα σκίασης, αυτοματισμοί, φίλτρα, διαχείριση αποβλήτων κ.α.
  4. Ο εξοπλισμός φυτικής παραγωγής και παραγωγής μανιταριών ο οποίος χρησιμοποιείται αποκλειστικά εντός των επιλέξιμων κατασκευών, όπως, μηχανήματα προετοιμασίας εδάφους, σποράς, μεταφύτευσης, συλλογής, φυτοπροστασίας, υδρονέφωσης, μικροί γεωργικοί ελκυστήρες (ηλεκτρικοί και συμβατικοί), αισθητήρες κ.λπ.
  5. Οι δαπάνες που σχετίζονται με την παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ και μέχρι 30% (αθροιστικά) επί των επιλέξιμων δαπανών υπό την προϋπόθεση ότι καλύπτουν τις ενεργειακές ανάγκες των επιλέξιμων εγκαταστάσεων.
  6. Οι γενικές δαπάνες, στις οποίες περιλαμβάνονται δαπάνες λήψης υπηρεσιών που συνδέονται άμεσα με την υλοποίηση του επενδυτικού σχεδίου.
  7. Δεν είναι επιλέξιμες οι δαπάνες ΦΠΑ, φόρων και τελών, απλής αντικατάστασης, απόκτησης μεταχειρισμένων επενδυτικών αγαθών, εργασιών και υλικών συντηρήσεων, ενοικίασης και συντήρησης εγκαταστάσεων και εξοπλισμού, αγοράς δικαιωμάτων, αγοράς αναλωσίμων, αγοράς εργαλείων, σύνδεσης με δίκτυα, χρηματοοικονομικών εξόδων, οι δαπάνες που δεν δύναται να επαληθευτούν, οι δαπάνες αυτοτιμολόγησης / αυτοπαράδοσης κ.λπ.

Προϋπολογισμός Παρέμβασης και όρια προϋπολογισμού επενδύσεων

Ο προϋπολογισμός της πρόσκλησης (δημόσια δαπάνη) ανέρχεται στα 150.000.000 ευρώ και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης και την Ελλάδα. Αναμένεται να δοθεί υπερδέσμευση, ανάλογα με τη ζήτηση της παρέμβασης, λόγω της εξαιρετικής σημασίας του μέτρου που είναι εμβληματικό για τον πρωτογενή τομέα. Με την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος ο προϋπολογισμός θα κατανεμηθεί στις Περιφέρειες της Χώρας.

Ένταση στήριξης

Ανάλογα με τον τύπο της επένδυσης, την ιδιότητα του υποψηφίου και τον τόπο έδρας ή μόνιμης κατοικίας του, η ένταξη στήριξης διαμορφώνεται από 50% έως 70%.

Βαθμολογία

Το μέτρο είναι ανταγωνιστικό, δηλαδή κάθε αίτηση βαθμολογείται ξεχωριστά και ύστερα από την συνολική αξιολόγηση κατατάσσεται σύμφωνα με τη βαθμολογία της. Στην περίπτωση μη επάρκειας πόρων, εγκρίνονται κατά προτεραιότητα οι αιτήσεις με την υψηλότερη βαθμολογία ενώ οι υπόλοιπες αιτήσεις απορρίπτονται. Οι αρχές των κριτηρίων επιλογής είναι:

  1. Η ιδιότητα του επαγγελματία γεωργού.
  2. Η συμμετοχή σε συλλογικά σχήματα αγροτών.
  3. Η συνέργεια με την παρέμβαση της πρώτης εγκατάστασης γεωργών νεαρής ηλικίας και της συμπληρωματικής ενίσχυσης για γεωργούς νεαρής ηλικίας.
  4. Η ηλικία του εν δυνάμει δικαιούχου, με προτεραιότητα στους νεαρότερους εν δυνάμει δικαιούχους.
  5. Για τα νομικά πρόσωπα η προέλευση των ακαθάριστων εσόδων και η ιδιότητα του κατόχου γεωργικής εκμετάλλευσης.
  6. Η αναλογία ύψους προτεινόμενου επενδυτικού σχεδίου με την τυπική απόδοση υφιστάμενης εκμετάλλευσης.
  7. Η χρηματοοικονομική ικανότητα υποψηφίου.
  8. Η αξιοποίηση εξοπλισμού τεχνολογίας αιχμής (ενδεικτικά, υδροπονία, αεροπονία, αυτοματοποίηση, ψηφιοποίηση, γεωργία ακριβείας).
  9. Φιλοπεριβαλλοντικές επενδύσεις όπως ΑΠΕ, ηλεκτροκίνηση αυτοκινούμενων οχημάτων κ.λπ.
  10. Η παραγωγή προϊόντων με Ευρωπαϊκά σήματα ποιότητας.
  11. Το εκπαιδευτικό επίπεδο και επαγγελματική εμπειρία υποψηφίου ή νόμιμου εκπροσώπου του.
  12. Η κατηγορία περιοχής παρέμβασης. Μεταξύ άλλων, προτεραιότητα δίνεται σε περιοχές που έχουν πληγεί από τις επιπτώσεις των φαινομένων που οφείλονται στην κλιματική αλλαγή, στα νησιά με πληθυσμό έως 3.100 κατοίκους, καθώς επίσης και σε ηπειρωτικές περιοχές που συμπεριλαμβάνονται στα Σχέδια Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, περιοχές απολιγνιτοποίησης.

Περίοδος υποβολής

Η περίοδος υποβολής θα καθοριστεί στην πρόσκληση εκδήλωσης 

Οικονομία - Επιχειρήσεις, Αναπτυξιακός Νόμος

Στις 21 Οκτωβρίου 2024 πραγματοποιήθηκε στην Εθνική Πινακοθήκη εκδήλωση του Υπουργείου Ανάπτυξης με θέμα τον «Παραγωγικό μετασχηματισμό, την ενίσχυση των επενδύσεων και της βιομηχανίας, για ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας σε όλη την Ελλάδα». Κατά την εκδήλωση, παρουσιάστηκε το νέο παραγωγικό μοντέλο της χώρας, το οποίο στοχεύει σε βιώσιμη ανάπτυξη και ενίσχυση της οικονομίας μέσω στοχευμένων επενδύσεων, ειδικά στις παραμεθόριες περιοχές. Τονίστηκε η σημασία της βιομηχανίας, της καινοτομίας και της πράσινης μετάβασης, με έμφαση στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας υψηλών αποδοχών και την υποστήριξη εμβληματικών επενδύσεων

Ο οδικός χάρτης με το οποίο θα διοχετευθούν μέσω χρηματοδοτικών εργαλείων και κίνητρων πάνω από 3 δις ευρώ για τα επόμενα τρία χρόνια διαμορφώνεται ως εξής:

∙ Προκήρυξη για το καθεστώς των μεγάλων επενδύσεων, που θα είναι καινοτόμες, θα χρησιμοποιούν σύγχρονη τεχνολογία και θα υλοποιούνται με χαμηλό ενεργειακό αποτύπωμα. Συγκεκριμένα: 150 εκατ. ευρώ σε φοροαπαλλαγές για το καθεστώς των μεγάλων επενδύσεων άνω των 10 εκατ. ευρώ.

∙ Προκήρυξη για το ειδικό καθεστώς Γενικής Επιχειρηματικότητας Παραμεθόριων περιοχών και Θεσσαλίας ύψους 150 εκατ. ευρώ για επενδύσεις που θα αναπτυχθούν στις παραμεθόριες περιοχές ύψους άνω του 1 εκατ. ευρώ.

∙ Όλες οι μεγάλες επενδύσεις άνω των 10 εκατ. ευρώ και οι επενδύσεις στις παραμεθόριες περιοχές, αξιολογούνται ως στρατηγικές επενδύσεις. Για την ανάπτυξη των επενδύσεων αυτών θα παρέχονται επιπρόσθετα κίνητρα ταχείας αδειοδότησης και χωροθέτησης.

∙  Ακόμη 150 εκατ. ευρώ για προκήρυξη καθεστώτος Μεταποίησης: 75 εκατ. ευρώ ενίσχυση και 75 εκατ. ευρώ φορολογική απαλλαγή.

∙  Προκήρυξη για το  καθεστώς Αγροδιατροφής, που θα λειτουργήσει συμπληρωματικά στο πρόγραμμα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης των 600 εκατ. ευρώ .

Όλα αυτά τα καθεστώτα θα προκηρυχθούν Φεβρουάριο και Μάρτιο του 2025, οι αιτήσεις θα λήξουν Μάιο και Ιούνιο και τα οριστικά αποτελέσματα θα έχουν βγει τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο του 2025. Και αντιστοίχως θα γίνει το 2026.

∙ Για τη διευκόλυνση της χρηματοδότησης των μεγάλων επενδύσεων, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων δημιουργείται Ταμείο Εγγυοδοσίας 300 εκατ. ευρώ που θα οδηγήσει στη μόχλευση 1,5 δισ ευρώ.

∙ Επίσης, λειτουργεί από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα (HDB) το Ταμείο Εγγυοδοσίας Development Law Financial Instrument Guarantee Fund (DeLFI GF) ύψους 500 εκατ. ευρώ. Το ταμείο παρέχει εγγύηση για τη λήψη βραχυπρόθεσμου δανείου έναντι της επιχορήγησης και μακροπρόθεσμου για την υλοποίηση των επενδυτικών σχεδίων των πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Το Υπουργείο Ανάπτυξης σε συνεργασία με την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα και την Ελληνική Ένωση Τραπεζών, βελτιώνει τους όρους του Ταμείου, ώστε να μπορούν να λάβει δάνειο το σύνολο των επιχειρήσεων που λαμβάνουν απόφαση υπαγωγής.

Στήριξη της φαρμακοβιομηχανίας με 200 εκατ. ευρώ, μέσω του λεγόμενου επενδυτικού clowback, μαζί με το υπουργείο Οικονομικών και το υπουργείο Υγείας.

∙ Σε αυτά προστίθεται και το πρόγραμμα των 102 εκατ. ευρώ του υπουργείου Ανάπτυξης για τη ψηφιακή μετάβαση των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων.

∙ Επισημαίνεται ότι ήδη είναι σε εξέλιξη και υλοποιούνται 61 στρατηγικές επενδύσεις, ύψους 12,5 δισ. ευρώ, καθώς και τα προγράμματα ΕΣΠΑ, για τον ψηφιακό και πράσινο μετασχηματισμό και την ενίσχυση νέων μικρομεσαίων επιχειρήσεων συνολικού ύψους 1,4 δισ. ευρώ.

Διοχετεύονται 100 εκατ. ευρώ από το RRF -μέσω της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων- για τη δημιουργία fund μεταφοράς τεχνολογίας και άλλα 200 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ αξιοποιούνται για τη δημιουργία του EquiFund II -το οποίο διαχειρίζεται το European Investment Fund (EIF)- για επενδύσεις στη βιοτεχνολογία.

∙ Ταυτόχρονα υλοποιείται και προχωρά ένα εξαιρετικά σημαντικό πρόγραμμα με προτεραιότητα τη Δυτική Μακεδονία, τη Μεγαλόπολη στην Τρίπολη και το Βόρειο Αιγαίο για τη Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση συνολικού ύψους 2,5 δισ. ευρώ.

∙ Νέο πακέτο μέτρων για την ενίσχυση των νεοφυών επιχειρήσεων, διευρύνοντας τα φορολογικά κίνητρα για τη συμμετοχή των επενδυτών σε αυτές.

Δείτε την παρουσίαση εδώ

Εταιρικά Νέα

Την Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2024, πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία, η διαδικτυακή ημερίδα με θέμα «Ταμείο Ανάκαμψης: Εναλλακτικό Χρηματοδοτικό Εργαλείο, Αρωγός του Ελληνικού Επιχειρείν». Η εκδήλωση συγκέντρωσε το ενδιαφέρον εκατοντάδων συμμετεχόντων, μεταξύ των οποίων επιχειρηματίες, οικονομολόγοι και στελέχη του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Ο κύριος στόχος της ημερίδας ήταν να αναδείξει τις δυνατότητες που προσφέρει το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ως ένα σύγχρονο χρηματοδοτικό εργαλείο που συμβάλλει στην ενίσχυση της ελληνικής επιχειρηματικότητας

Την ημερίδα άνοιξε με χαιρετισμό ο κ. Παπαδόπουλος Κωνσταντίνος, διευθύνων σύμβουλος της PK CONSULTING GROUP, ο οποίος τόνισε τη σημασία της αξιοποίησης του  χρηματοδοτικού εργαλείου και την ευκαιρία για τη χρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων που μπορούν να δώσουν ώθηση στην ελληνική οικονομία, ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητά της.

Η κυρία Πέννυ Χαρίσογλου, ως Sales Manager και Τραπεζικός Χρηματοοικονομικός Σύμβουλος, αξιοποιείσαι την εκτεταμένη εμπειρία της για να αναλύσει τις βασικές αρχές του δανειακού σκέλους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ), προσφέροντας μια βαθιά κατανόηση του τρόπου με τον οποίο οι επιχειρήσεις μπορούν να επωφεληθούν από τα δάνεια του ΤΑΑ.

Παράλληλα, ο κύριος Βαγγέλης Βέργουλας, Project Manager με εκτενή εμπειρία στην παροχή συμβουλευτικής υποστήριξης και στην αξιολόγηση επενδυτικών σχεδίων, αναλύει τη διαδικασία υποβολής και αξιολόγησης ενός επενδυτικού σχεδίου στο πλαίσιο του ΤΑΑ. Η εξειδίκευσή του στον έλεγχο επενδυτικών έργων επιτρέπει την καλύτερη κατανόηση των κριτηρίων και των διαδικασιών που απαιτούνται για την επιτυχή ένταξη σε χρηματοδοτικά προγράμματα.

Μέσω της διαδραστικής πλατφόρμας που χρησιμοποιήθηκε, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να θέσουν συγκεκριμένα ερωτήματα σχετικά με την εφαρμογή των χρηματοδοτικών εργαλείων του Ταμείου Ανάκαμψης στις επιχειρήσεις τους, καθώς και να ζητήσουν διευκρινίσεις για τις διαδικασίες αίτησης και τα κριτήρια επιλεξιμότητας.

Η ημερίδα ολοκληρώθηκε με τη διαπίστωση ότι το Ταμείο Ανάκαμψης αποτελεί πολύτιμο εργαλείο για την τόνωση των επενδύσεων, την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και την επίτευξη της βιώσιμης ανάπτυξης. Επιπλέον, αναδείχθηκε η καλύτερη ενημέρωση και πρόσβαση των επιχειρήσεων στα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία, προκειμένου να αξιοποιηθούν στο έπακρο τους πόρους του ΤΑΑ.

Παρακολουθήστε την ημερίδα εδώ.

ΕΣΠΑ 2021-2027

Προκηρύχθηκε  Δράση “Κατά προτεραιότητα εφαρμογή καινοτομιών κατά κανόνα μη τεχνολογικών από τις επιχειρήσεις στο πλαίσιο της περιφερειακής διάστασης της Εθνικής Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης” των ΠΕΠ Βορείου Αιγαίου (ΕΣΠΑ 2021-2027).

Η Δράση περιλαμβάνει Καινοτομικές παρεμβάσεις για αναδιοργάνωση των παραγωγικών ή/και διοικητικών λειτουργιών των επιχειρήσεων της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, όπως τροποποίηση της παραγωγικής διαδικασίας (γραμμές παραγωγής, αναδιοργάνωση του συστήματος πωλήσεων ή/και της εσωτερικής λειτουργίας των επιχειρήσεων με τροποποίηση του οργανογράμματος και των διαδικασιών λειτουργίας της επιχείρησης σε όλες τις οργανικές μονάδες της).

Η δράση αυτή δεν αναφέρεται στην ανάπτυξη της τεχνολογικής καινοτομίας αλλά προωθεί τα παρακάτω:

1. Την οργανωτική καινοτομία δηλαδή, την εφαρμογή μίας νέας οργανωτικής μεθόδου στις επιχειρησιακές πρακτικές της επιχείρησης (συμπεριλαμβανομένης της διαχείρισης της γνώσης), στην οργάνωση του χώρου της εργασίας ή στις εξωτερικές σχέσεις της επιχείρησης, η οποία δεν έχει χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν από την επιχείρηση.

Η καινοτομία αυτή οφείλει να είναι το αποτέλεσμα στρατηγικών αποφάσεων της διοίκησης της επιχείρησης. Οι συγχωνεύσεις ή οι εξαγορές εξαιρούνται, ακόμη κι αν υλοποιούνται για πρώτη φορά.

Εξετάζονται οι ακόλουθες οργανωτικές μέθοδοι:

  • Νέες επιχειρησιακές πρακτικές για οργανωτικές διαδικασίες (π.χ. διαχείριση της εφοδιαστικής αλυσίδας, αναδιοργάνωση επιχείρησης, διαχείριση γνώσης, λιτή παραγωγή, διαχείριση ποιότητας κ.ά.)
  • Νέες μέθοδοι οργάνωσης εργασίας και λήψης αποφάσεων (χρήση για πρώτη φορά π.χ. νέου συστήματος καταμερισμού των αρμοδιοτήτων των υπαλλήλων, ομαδικής εργασίας, αποκέντρωσης, ενοποίησης ή διάσπασης τμημάτων, συστημάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης κ.ά.)
  • Νέες μέθοδοι οργάνωσης εξωτερικών σχέσεων με άλλες επιχειρήσεις ή δημόσιους οργανισμούς (εφαρμογή για πρώτη φορά π.χ. συνεργασιών, εταιρικών σχέσεων, εξωτερικής ανάθεσης ή υπεργολαβίας κ.ά.)

2. Την διαδικαστική καινοτομία δηλαδή όταν μια εταιρεία αναπτύσσει μια μέθοδο για τη δημιουργία του προϊόντος ή της υπηρεσίας της. Αυτός ο τύπος καινοτομίας είναι συχνά λιγότερο ορατός στους καταναλωτές ή τους πελάτες. Παρόλ’ αυτά, μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά για τις εταιρείες που την χρησιμοποιούν. Συχνά, η διαδικαστική καινοτομία οδηγεί σε ταχύτερη παραγωγή, μεγαλύτερη απόδοση και λιγότερες σπατάλες χρόνου και πόρων. Μπορεί να είναι πιο εμφανής στις μεταποιητικές βιομηχανίες, σε κάθε περίπτωση οι εταιρείες που παρέχουν μια υπηρεσία μπορούν επίσης να καινοτομήσουν στις διαδικασίες τους.

Οι προτεινόμενες παρεμβάσεις αυτού του είδους θα πρέπει να περιλαμβάνονται σε σχετική μελέτη διάγνωσης αναγκών και προσδιορισμού των προσδοκώμενων αποτελεσμάτων.

Απευθύνεται σε Υφιστάμενες επιχειρήσεις εταιρικού/εμπορικού χαρακτήρα:

  • Ανώνυμη Εταιρεία
  • Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνης
  • Ομόρρυθμη Εταιρεία ή Ετερόρρυθμη Εταιρεία
  • ΙΚΕ
  • Ατομικές επιχειρήσεις
  • Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις του Ν. 4430/2016 όπως ισχύει
  • Ναυτιλιακή Εταιρεία Πλοίων Αναψυχής (ΝΕΠΑ)
  • Αγροτικοί συνεταιρισμοί

Η περίοδος υποβολών είναι από 25/9/2024 έως 5/12/2024

Ο επιχορηγούμενος προϋπολογισμός κάθε επενδυτικού σχεδίου κυμαίνεται από 60.000€ έως 400.000€.
 
Η δημόσια δαπάνη για όλα τα επενδυτικά σχέδια ανέρχεται στο 70% του επιχορηγούμενου προϋπολογισμού, ενώ το υπόλοιπο ποσό καλύπτεται από ιδιωτική συμμετοχή.
 

Οι βασικές κατηγορίες δαπανών που καλύπτονται από τη Δράση είναι οι εξής:

  • Δαπάνες προσωπικού: Πλήρες μισθολογικό κόστος νεοπροσλαμβανόμενου προσωπικού (έως 17.000€ – 1 ΕΜΕ)
  • Εξοπλισμός, μεταφορικά μέσα & όργάνα:
    • Εξοπλισμός για την προστασία του περιβάλλοντος και εξοικονόμηση ενέργειας
    • Ψηφιακός εξοπλισμός γραφείου
    • Παραγωγικός & μηχανολογικός εξοπλισμός
    • Ηλεκτρικά μεταφορικά μέσα (έως 50% του επιχορηγούμενου Π/Υ & έως 50.000€)
  • Δαπάνες για κτίρια, γήπεδα, εγκαταστάσεις & περιβάλλοντα χώρο (έως 60% του επιχορηγούμενου Π/Υ)
  • Παροχή υπηρεσιών
    • Κόστος συμβουλευτικών υπηρεσιών που παρέχονται από εξωτερικούς συμβούλους (έως 3% του επιχορηγούμενου Π/Υ & έως 9.000€)
    • Υπηρεσίες προμήθειας/χρήσης λογισμικού υπό καθεστώς “Software as a Service”, “cloud computing” ή άλλο παρεμφερές αυτού (έως 20% του επιχορηγούμενου Π/Υ)
    • Δαπάνες παροχής υπηρεσιών μελετών ανάπτυξης προϊόντων ή και διεργασιών (έως 40% του επιχορηγούμενου Π/Υ)
    • Πιστοποίηση υπηρεσιών & διαδικασιών σύμφωνα με εθνικά, εναρμονισμένα καθώς και λοιπά ευρωπαϊκά και διεθνή πρότυπα (έως 3 πιστοποιητικά και έως 3.000 ανά πιστοποιητικό)
    • Υπηρεσίες σχεδιασμού συσκευασίας – ετικέτας – branding (έως 10% του επιχορηγούμενου Π/Υ)
    • Πνευματική ιδιοκτησία – Ευρεσιτεχνίες – Μεταφορά τεχνογνωσίας (έως 40% του επιχορηγούμενου Π/Υ)
  • Λογισμικό
    • Λογισμικό και δικαιώματα χρήσης (licenses) προγραμμάτων λογισμικού (έως 60% του επιχορηγούμενου Π/Υ)
  • Έμμεσες δαπάνες (7% επί των επιλέξιμων άμεσων δαπανών του επενδυτικού σχεδίου).

Προϋπολογισμός Δράσης € 7.000.000

Δείτε περισσότερα εδώ 

ΕΣΠΑ 2021-2027

Προκηρύχθηκε η Δράση 1.3.2 «Προώθηση των πωλήσεων και κυρίως των εξαγωγών» στο πλαίσιο του προγράμματος «Βόρειο Αιγαίο» ΕΣΠΑ 2021-2027.

Με τη νέα δράση επιχειρείται η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, με διαρκή προσαρμογή στις νέες διεθνείς συνθήκες παραγωγής και εμπορίας και ο μετασχηματισμός τους με υιοθέτηση περισσότερο βιώσιμων, αποδοτικών και πράσινων επιχειρηματικών μοντέλων.

Κάθε επενδυτικό σχέδιο, θα βαθμολογείται επιπλέον εφόσον τεκμηριωμένα συνδέεται με μια τουλάχιστον προτεραιοποίηση της RIS3 της ΠΒΑ και οι δαπάνες που θα περιληφθούν σε αυτό να την εξυπηρετούν

Η δράση χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα «Βόρειο Αιγαίο» στο πλαίσιο της Προτεραιότητας 1 «Μετασχηματισμός της οικονομίας της Περιφέρειας, με αύξηση του μεγέθους και της παραγωγικότητας των επιχειρήσεων, κυρίως μέσω και της έξυπνης εξειδίκευσης (ΕΤΠΑ)», και ειδικότερα του Ειδικού Στόχου 1.3: «Ενίσχυση της βιώσιμης ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας των ΜΜΕ και τη δημιουργία θέσεων εργασίας στις ΜΜΕ, συμπεριλαμβανομένων των παραγωγικών επενδύσεων».

Η Δημόσια Δαπάνη της Δράσης ανέρχεται σε 4.000.000€ με δυνατότητα υπερδέσμευσης 200% και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης και από Εθνική Συμμετοχή.

Οι ενισχύσεις της παρούσας Δράσης θα διατεθούν στο πλαίσιο του Κανονισμού De Minimis.​

Δικαιούχοι, είναι υφιστάμενες, πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Ως υφιστάμενες νοούνται οι επιχειρήσεις που έχουν τουλάχιστον 2 πλήρεις κλεισμένες διαχειριστικές χρήσεις 2022-2023 πριν την ημερομηνία ηλεκτρονικής υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης.
 
Επιλέξιμες Δαπάνες:
ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ/ΥΠΟΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΔΑΠΑΝΩΝΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ / ΟΡΙΑ
Δαπάνες προσωπικού
Πλήρες Μισθολογικό Κόστος Νεοπροσλαμβανόμενου ΠροσωπικούΈως 17.000€ – 1 ΕΜΕ
Δαπάνες Εξοπλισμού, Μεταφορικών Μέσων & Οργάνων
Εξοπλισμός για την προστασία του Περιβάλλοντος και Εξοικονόμηση Ενέργειας 
Ψηφιακός εξοπλισμός γραφείου 
Παραγωγικός & Μηχανολογικός Εξοπλισμός 
Ηλεκτρικά Μεταφορικά Μέσα (επαγγελματικής ή μικτής χρήσης έως εννέα (9) θέσεων)έως 50% του επιχορηγούμενου Π/Υ & έως 50.000€
Δαπάνες για Παροχή Υπηρεσιών
Κόστος συμβουλευτικών υπηρεσιών που παρέχονται από εξωτερικούς συμβούλουςέως 3% του επιχορηγούμενου Π/Υ % έως 9.000€
Υπηρεσίες προμήθειας/χρήσης Λογισμικού υπό καθεστώς «Software as a Service»,«cloud computing» ή άλλο παρεμφερές αυτούέως 20% του επιχορηγούμενου Π/Υ
Δαπάνες παροχής υπηρεσιών μελετών ανάπτυξης προϊόντων ή/και διεργασιώνέως 40% του επιχορηγούμενου Π/Υ
Πιστοποίηση υπηρεσιών & διαδικασιών σύμφωνα με εθνικά, εναρμονισμένα καθώς και λοιπά ευρωπαϊκά και διεθνή πρότυπαΈως 3 πιστοποιητικά και έως 3.000 / Πιστοποιητικό
Υπηρεσίες Σχεδιασμού Συσκευασίας– Ετικέτας–Brandingέως 10% του επιχορηγούμενου Π/Υ
Πνευματική ιδιοκτησία–Ευρεσιτεχνίες– Μεταφορά τεχνογνωσίαςέως 40% του επιχορηγούμενου Π/Υ
Δαπάνες Λογισμικού
Λογισμικό και δικαιώματα χρήσης (licenses) προγραμμάτων λογισμικούέως 60% του επιχορηγούμενου Π/Υ
Δαπάνες Προβολής, Προώθησης & Δικτύωσης έως 40% του επιχορηγούμενου Π/Υ
Δαπάνες συμμετοχής ΜΜΕ σε εμπορικές εκθέσειςέως 6.000 / έκθεση
Λοιπά έξοδα προβολής – προώθησης και δικτύωσης 
Έμμεσες Δαπάνες
Έμμεσες Δαπάνες (7% επί των επιλέξιμων άμεσων δαπανών του επενδυτικού σχεδίου)Υποχρεωτική κατηγορία

Ο επιχορηγούμενος προϋπολογισμός κάθε επενδυτικού σχεδίου κυμαίνεται από 60.000€ έως 300.000€. 

Η δημόσια δαπάνη για όλα τα επενδυτικά σχέδια ανέρχεται στο 50% του επιχορηγούμενου προϋπολογισμού, ενώ το υπόλοιπο ποσό καλύπτεται από ιδιωτική συμμετοχή. Για την κάλυψη της ιδιωτικής συμμετοχής ο δυνητικός δικαιούχος μπορεί να χρησιμοποιήσει ίδιους πόρους ή και δάνειο​.

Περίοδος υποβολής
Από 16/9/2024 έως 14/11/2024 

Δείτε την πρόσκληση εδώ.

ΕΣΠΑ 2021-2027

Tην ανακοίνωση νέων προσκλήσεων για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας ανακοίνωσε το Υπουργείο Οικονομικών στο πλαίσιο παρουσίασης των πρωτοβουλίων αρμοδιότητας του Υπουργείου, που θα υλοποιηθούν το επόμενο διάστημα.

Πρόγραµµα Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση (ΠΔΑΜ)

Το ΠΔΑΜ επικεντρώνεται στη στήριξη των εξαρτώμενων από την εξόρυξη και καύση λιγνίτη για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας περιοχών, όπως η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, ο Δήμος Μεγαλόπολης και όμορες περιοχές.

Δράση 1: Παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ, ανανεώσιµου υδρογόνου και συµπαραγωγής υψηλής απόδοσης για ΜµΕ και Μεγάλες Επιχειρήσεις

 – ΜµΕ Επιχορηγούµενος π/υ
500.000 € έως 8 εκατ. € ανά επενδυτικό σχέδιο
 – Μεγάλες επιχειρήσεις Επιχορηγούµενος π/υ
5 εκατ. € έως 15 εκατ. € ανά επενδυτικό σχέδιο
 – Προϋπολογισµός
100 εκατ. €
 – Καθεστώς ενισχύσεων ΓΑΚ

Δράση 2: Ενίσχυση ΜµΕ επιχειρήσεων στις νησιωτικές περιοχές του Προγράµµατος ΔΑΜ 2021- 2027 “Επιχειρώ πράσινα”

 – Αφορά
Νησιά <3.100 κατοίκων
 – Επιχορηγούµενος π/υ
20.000 έως 100.000 € ανά επενδυτικό σχέδιο
 – Ποσοστό επιχορήγησης 70%
 – Προϋπολογισµός 50 εκατ. €
 – Καθεστώς ενισχύσεων De minimis

Ταμείο Χαρτοφυλακίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης

Το Ταμείο, με συνολικό προϋπολογισμό δανείων 187 εκατ. ευρώ, στοχεύει στη δημιουργία, 2  Χρηματοδοτικών Μέσων -ως «Ειδικά Ταμεία». Τα 2 αυτά ταμεία θα έχουν ως κύριο στόχο την υποστήριξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας σε αυτές τις περιοχές, προσφέροντας πρόσβαση σε δάνεια και άλλα χρηματοδοτικά μέσα με ευνοϊκούς όρους. Η εστίαση είναι τόσο στις μικρομεσαίες όσο και στις μεγάλες επιχειρήσεις, με στόχο τη διευκόλυνση της πρόσβασής τους σε χρηματοδότηση για επενδύσεις σε νέες τεχνολογίες, υποδομές και βιώσιμα επιχειρηματικά μοντέλα.

Ταµείο Δανείων Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης

-Χαρτοφυλάκιο Δανείων: 87 εκ.€
-Ύψος Δανείου: 5.000 έως 500.000€
-Εγγύηση δανείων: 50%
-Επιδότηση Επιτοκίου: 3% στο 50% των ΕΧΟ για 3 έτη
-Διάρκεια Δανείου: από 1 έως 10 έτη
-Περίοδος Χάριτος: έως 12 µήνες
-Εµπράγµατες Εξασφαλίσεις: 100% του ποσού του δανείου
-Καθεστώς Ενίσχυσης: De minimis
-Λήξη επιλεξιµότητας: 31.12.2029

Ταµείο Εγγυήσεων Επενδυτικών Δανείων Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης

-Χαρτοφυλάκιο Ταµείου: 100 εκ.€
-Ύψος Δανείου: 50.000 € έως 16,5 εκ.€ (ΓΑΚ) ή 50.000 € έως 1,6 εκ.€ (De minimis)
-Εγγύηση: 80%
-Διάρκεια Δανείου: από 2 έως 12 έτη (ΓΑΚ) ή έως 10 έτη (De minimis)
-Περίοδος Χάριτος: έως 24 µήνες
-Μειωµένες Εξασφαλίσεις: έως 30%
-Λήξη επιλεξιµότητας: 31.12.2029
-Επιδότηση επιτοκίου ύψους 3% για τα πρώτα 2 έτη

Νέο – Ταµείο Μικροπιστώσεων ΕΑΤ

Το Ταµείο θα χορηγεί συγχρηµατοδοτούµενα δάνεια µε ευνοϊκούς όρους µέσω Ιδρυµάτων Μικροχρηµατοδοτήσεων στις παρακάτω κατηγορίες:

-Γενική Επιχειρηµατικότητα (πολύ µικρές επιχειρήσεις)
-Γυναικεία Επιχειρηµατικότητα
-Νέες/Νεοσύστατες Επιχειρήσεις
-Διάρκεια Δανείου: 1 έως 8 έτη
-Ύψος Δανείου: 3.000€ έως 25.000€
-Επιχορήγηση mentoring: 600€/ΑΦΜ
-Μηδενικό επιτόκιο κεφαλαίων Ταµείου
-Μόνο ενοχικές εξασφαλίσεις

Συµπληρωµατικά χρηµατοδοτικά εργαλεία που σχεδιάζονται:

-Νέα δράση ΕΣΠΑ για τις συγχωνεύσεις:

Σχεδιασµός νέας δράσης µέσω ΕΣΠΑ ύψους περίπου 350 εκατοµµυρίων, η οποία στοχεύει στη χρηµατοδότηση του 50% του κόστους επενδύσεων των µικροµεσαίων επιχειρήσεων – Πρόβλεψη περαιτέρω επιχορήγησης (+10%) για επενδύσεις από επιχειρήσεις που αποτελούν προϊόν συγχώνευσης, ώστε να έχουν οι εταιρίες αυτές επιπλέον µέσα για την µεγέθυνσή τους

-Patent Fund από την ΕΑΤ:

Υπό σχεδιασµό από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα η δηµιουργία του Patent Fund – Χρηµατοδότηση της διαδικασίας απόκτησης διεθνούς πατέντας, καθώς και της ανάπτυξης ενός Minimum Viable Product µε βάση την πατέντα αυτή – Με αυτόν τον τρόπο, σε συνδυασµό µε τα σχετικά φορολογικά κίνητρα που περιλαµβάνει το νοµοσχέδιο, θα προσφέρεται ενίσχυση σε όλα τα στάδια της αλυσίδας καινοτοµίας για τη σύνδεση έρευνας-αγοράς.

Δείτε αναλυτικά την παρουσίαση 

ΕΣΠΑ 2021-2027

Έως την Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου και ώρα 15:00, πήρε  παράταση η Παρέμβαση ΙΙ (Συμπράξεις Επιχειρήσεων με Ερευνητικούς Οργανισμούς) της Δράσης «Ερευνώ – Καινοτομώ» του Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα» ΕΣΠΑ 2021 – 2027, όπως αποφάσισαν από κοινού ο Υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος και ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης.

Ειδικότερα, η Δράση του Ερευνώ – Καινοτομώ για την οποία αποφασίστηκε η παράταση υλοποιείται από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης και Εφαρμογής Δράσεων στους τομείς Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΥΔΕ ΕΚ) του Υπουργείου Ανάπτυξης και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσω του Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα».

ΕΣΠΑ 2021-2027

Προδημοσιεύθηκε η Δράση «Σχέδια Προσαρμογής Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων Δυναμικότητας 20-50 Ετήσιων Μονάδων Εργασίας (EME)» του Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα», η οποία αφορά την υποστήριξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων δυναμικότητας 20-50 απασχολουμένων (Eτήσιες Mονάδες Eργασίας – EME) για την ανάπτυξη και εφαρμογή σχεδίων προσαρμογής τους σε απαιτήσεις σύγχρονης οργανωτικής λειτουργίας και ανάπτυξης δεξιοτήτων του προσωπικού τους, με έμφαση σε θέματα επιλογών «πράσινης» διαχείρισης, ψηφιακού εκσυγχρονισμού, εξωστρέφειας και διαχείρισης εφοδιαστικής αλυσίδας.

 – Προϋπολογισμός: 30.000.000€

Η Δράση συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ+) και από το Ελληνικό Δημόσιο.

 – Επιλέξιμες Επιχειρήσεις 

 – Υφιστάμενες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες κατά το έτος 2023 είχαν τουλάχιστον 20 EME απασχόλησης.

 – Προϋπολoγισμός έργων

Ο επιχορηγούμενος προϋπολογισμός κάθε σχεδίου κυμαίνεται από 25.000€ έως και 130.000€.

Ο επιχορηγούμενος προϋπολογισμός του επιχειρηματικού σχεδίου δεν δύναται να υπερβαίνει τον  υψηλότερο κύκλο εργασιών που επετεύχθη σε μία από τις τρεις τελευταίες (ή λιγότερες εφόσον η επιχείρηση δεν διαθέτει  τρεις) διαχειριστικές περιόδους που προηγούνται του έτους υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης με ανώτατο όριο το ποσό τις 130.000€.

 – Επιλέξιμες Δαπάνες 

1. Λήψη υπηρεσιών συμβούλου (διάγνωση αναγκών, συμβουλευτικές υπηρεσίες)
2. Δαπάνες επιμόρφωσης για ανάπτυξη “soft” δεξιοτήτων των εργαζομένων
3. Δαπάνες κατάρτισης (με απλοποιημένο κόστος – εφαρμογή μοναδιαίου κόστους καν. ΕΕ)
4. Δαπάνες Πιστοποίησης μαθησιακών αποτελεσμάτων (αναγνωρισμένα πιστοποιητικά)
5. Μισθολογικό κόστος νεοπροσλαμβανόμενων εργαζομένων (1 Ετήσια Μονάδα Εργασίας – ΕΜΕ)

Το κόστος διαχείρισης των επιχειρηματικών σχεδίων δεν αποζημιώνεται στο πλαίσιο της Δράσης.

 – Υποβολή και Αξιολόγηση Αιτήσεων Χρηματοδότησης

Οι αιτήσεις χρηματοδότησης θα υποβάλλονται μόνον ηλεκτρονικά χωρίς την προσκόμιση φυσικού φάκελου δικαιολογητικών μέσω του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Διαχείρισης Κρατικών Ενισχύσεων (ΟΠΣΚΕ). Η προθεσμία και ο τρόπος υποβολής, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, οι υποχρεώσεις των δικαιούχων, τα κριτήρια αξιολόγησης των αιτήσεων, καθώς και οι λοιποί όροι υλοποίησης θα περιγραφούν στην Αναλυτική Πρόσκληση της Δράσης.

Η μεθοδολογία που θα εφαρμοστεί για την αξιολόγηση της Δράσης είναι η Άμεση Αξιολόγηση.

Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας

Δημοσιεύτηκε η Πρόσκληση για την υποβολή αιτήσεων ενίσχυσης για το Υποέργο «Αναβάθμιση υφισταμένων ή δημιουργία νέων εγκαταστάσεων ιαματικού τουρισμού» με α/α 2 του Έργου «SUB 3: Τουρισμός υγείας και ευεξίας με την αξιοποίηση ιαματικών πηγών» της Δράσης «Τουριστική Ανάπτυξη» (“Tourism Development”) με κωδικό 16931 του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, η οποία εντάσσεται στον Πυλώνα 4 «Ιδιωτικές Επενδύσεις και Μετασχηματισμός της Οικονομίας» και ειδικότερα στον Άξονα 4.6 του σχεδίου «Εκσυγχρονισμός και βελτίωση της ανθεκτικότητας κύριων κλάδων οικονομίας της χώρας».

H Πρόσκληση επικεντρώνεται στη χρηματοδότηση επενδύσεων βάσει των ακόλουθων κατηγοριών επιλέξιμων δαπανών ή σε συνδυασμό αυτών, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις προϋποθέσεις, όπως προσδιορίζονται στο υφιστάμενο ρυθμιστικό πλαίσιο.

1. Κατασκευή, επέκταση και εκσυγχρονισμός κτιριακών εγκαταστάσεων και ειδικών και βοηθητικών εγκαταστάσεων των κτηρίων, σύμφωνα με το περιβαλλοντικό, πολεοδομικό και τουριστικό νομοθετικό πλαίσιο.

2. Αγορά, μεταφορά, επισκευή και εγκατάσταση εξοπλισμού στον βαθμό που εξυπηρετεί την λειτουργία της υποδομής ιαματικού τουρισμού.

3. Προσβασιμότητα ατόμων με αναπηρία.

4. Δαπάνες εξοπλισμού μηχανοργάνωσης της επιχείρησης.

5. Άυλα στοιχεία ενεργητικού ή το εκτιμώμενο μισθολογικό κόστος των θέσεων εργασίας που δημιουργούνται ως αποτέλεσμα αρχικής επένδυσης, υπολογιζόμενο σε περίοδο δύο ετών ή συνδυασμός μέρους των δαπανών που αναφέρονται στα ενσώματα και άυλα στοιχεία ενεργητικού και του εκτιμώμενου μισθολογικού κόστους, αρκεί να μην υπερβαίνει το σύνολο των δαπανών κάποιας από εκ των δύο κατηγοριών (όποιας είναι μεγαλύτερης).

6. Δαπάνες που συνίστανται στο κόστος των συμβουλευτικών υπηρεσιών που παρέχονται από εξωτερικούς συμβούλους.

7. Επενδύσεις σε κτιριακές εγκαταστάσεις για την επίτευξη υψηλότερου συντελεστή ενεργειακής απόδοσης.

Η συνολική δημόσια δαπάνη της Πρόσκλησης για την χρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων είναι 19.700.000,00 € και αναλύεται ως εξής:  15.887.096,00 €, τα οποία θα καταβληθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (Recovery and Resilience Facility – RRF) με τη μορφή επιχορήγησης και σε 3.812.903,00 €, τα οποία θα καταβληθούν από το Εθνικό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για τον ΦΠΑ.

Το συνολικό ποσό επενδυτικών σχεδίων θα μπορεί να κυμαίνεται από 200.000,00€ έως  3.000.000€ πλέον του αναλογούντος ΦΠΑ

Δικαιούχοι για συμμετοχή στην Πρόσκληση κατόπιν αίτησής τους και σχετικής αξιολόγησης που θα ακολουθήσει, δύνανται να είναι:

✓ Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου και Ιδιωτικού Δικαίου των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης α’ και β΄ βαθμού,

✓ ΕΤΑΔ Α.Ε. και ΤΑΙΠΕΔ Α.Ε.

✓ Επιχειρήσεις

Η επένδυση υλοποιείται είτε σε ιδιόκτητο χώρο είτε σε χώρο για τον οποίο για τον οποίο υφίσταται σύμβαση παραχώρησης ή μίσθωσης για τον σκοπό της επένδυσης. Οι υφιστάμενες συμβάσεις παραχώρησης/μίσθωσης των υποδομών πρέπει να έχουν διάρκεια τουλάχιστον ίση με τη διάρκεια απόσβεσης των προς χρηματοδότηση επενδύσεων χωρίς να συντελεστεί αύξηση στο μίσθωμα/τέλος παραχώρησης.

Η επιλογή και ένταξη των δικαιούχων θα γίνει με άμεση αξιολόγηση σύμφωνα με την οποία οι αιτήσεις ενίσχυσης αξιολογούνται αυτοτελώς και εγκρίνονται με βάση τη χρονική σειρά υποβολής τους, όπως αυτή πιστοποιείται από τον αριθμό πρωτοκόλλου που εκδίδεται από το Πληροφοριακό Σύστημα Υποβολής των Αιτήσεων και μέχρι εξαντλήσεως των πιστώσεων, όπως ορίζονται στην Πρόσκληση.

Φορέας Υλοποίησης της Πρόσκλησης είναι το Υπουργείο Τουρισμού / Διεύθυνση Στρατηγικού Σχεδιασμού, η οποία αναλαμβάνει τη συνολική διαχείριση της Πρόσκλησης,

Συνολικός Προϋπολογισμός: €19.700.000,00

Έναρξη Υποβολής Αιτήσεων: 29/07/2024
Λήξη Υποβολής Αιτήσεων: 15/09/2024

Γεωγραφική Περιοχή: Όλη η Ελλάδα

Δείτε περισσότερα εδώ

Κατεβάστε την πρόσκληση Download ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ-ΑΔΑ-6ΗΠΘ465ΧΘΟ-ΣΦΠ.pdf

Οικονομία - Επιχειρήσεις

Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ Α 106/15.07.2024 ο Νέος Νόμος για τον Τουρισμό Ν 5121/2024 με τίτλο ” Ενίσχυση των τουριστικών υποδομών και της τουριστικής εκπαίδευσης, επικαιροποίηση του πλαισίου άσκησης του επαγγέλματος των ξεναγών και των χρονομεριστικών μισθώσεων, ρυθμίσεις τουριστικών φορέων και άλλες διατάξεις για την ενίσχυση του τουρισμού “.

Αντικείμενο του νέου Νόμου είναι, η δημιουργία ενός διακριτού τουριστικού προϊόντος (glamorous camping/glamping), η επίλυση πολεοδομικών και αδειοδοτικών ζητημάτων που αντιμετωπίζουν τα τουριστικά καταλύματα, προβλημάτων χωροθέτησης που ανακύπτουν στις τουριστικές λιμενικές εγκαταστάσεις, καθώς και κωλυμάτων περιβαλλοντικής αδειοδότησης που προκύπτουν στα ορειβατικά καταφύγια. Η προώθηση ειδικότερων μορφών εναλλακτικού τουρισμού, ιδίως δε του ιατρικού τουρισμού, των κέντρων αναζωογόνησης (spa), του οινοτουρισμού και του αλιευτικού τουρισμού. Η ενίσχυση της τουριστικής εκπαίδευσης μέσα από τη στήριξη των σπουδαστών του κλάδου και των ίδιων των σχολών, ο εκσυγχρονισμός του πλαισίου που διέπει το επάγγελμα των ξεναγών και των χρονομεριστικών μισθώσεων. Η αντιμετώπιση ειδικότερων ζητημάτων που δυσχεραίνουν την εύρυθμη ανάπτυξη του τουρισμού.

Αναλυτικότερα:

– Προστίθεται η οργανωμένη τουριστική κατασκήνωση πολυτελούς διαβίωσης «glamping» στην κατηγορία του κύριου ξενοδοχειακού καταλύματος.

– Καθίσταται, νόμιμη η λειτουργία των τουριστικών καταλυμάτων και των εγκαταστάσεων ειδικής τουριστικής υποδομής, στην περίπτωση που ελλείπει ή έχει λήξει η Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (Α.Ε.Π.Ο.), εφόσον έχει κατατεθεί το αίτημα έκδοσής της έως 1 Ιουλίου 2024.

– Επιτρέπεται, εφόσον πληρούνται οριζόμενες προϋποθέσεις και η μεταβίβαση του δικαιώματος επιφάνειας, εάν το ξενοδοχείο συνιδιοκτησίας (condo hotels) ανεγείρεται σε ακίνητο επί του οποίου έχει συσταθεί δικαίωμα επιφάνειας. (Σήμερα η δυνατότητα αυτή παρέχεται για τη μεταβίβαση της κυριότητας ή της εκμίσθωσης των αυτοτελών διηρημένων ιδιοκτησιών ξενοδοχείων συνιδιοκτησίας).

– Προσαυξάνεται, για τα μικτά τουριστικά καταλύματα μικρής κλίμακας τα οποία περιλαμβάνουν ξενοδοχείο 5 αστέρων και εγκατάσταση ειδικής τουριστικής υποδομής, i) κατά 30% το ποσοστό να πωληθούν ή εκμισθωθούν μακροχρονίως τουριστικές επιπλωμένες κατοικίες και ii) κατά 0,02 ο συντελεστής δόμησης αναφορικά με την κατασκευή εγκαταστάσεων ειδικής τουριστικής υποδομής.

– Επιτρέπεται, εντός του χωροθετημένου θαλάσσιου χώρου μαρίνας ή καταφυγίου, η τοποθέτηση πλωτών προβλητών και πλωτών εξεδρών, για την προσαύξηση των θέσεων ελλιμενισμού σε ποσοστό έως και 10% επιπλέον των εγκεκριμένων. Προβλέπεται η υποχρέωση καταβολής συμπληρωματικού τιμήματος αναδημιουργούμενη θέση ελλιμενισμού, για τον φορέα διαχείρισης της μαρίνας ή του καταφυγίου.

– Εισάγεται εξαίρεση, αναφορικά με την ανέγερση κτηρίων μέχρι την οριογραμμή της ζώνης παραλίας, για ειδικές κατασκευές απαραίτητες για την εξυπηρέτηση του τουριστικού λιμένα.

– Επιτρέπεται η τροποποίηση χωροθέτησης των υφιστάμενων ξενοδοχειακών λιμένων, οι οποίοι βρίσκονται στην παραλία προ των ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων.

– Παρατείνεται η λειτουργία των υφιστάμενων χωρίς νόμιμη άδεια, ορειβατικών καταφυγίων.

– Τίθεται μεταβατική διάταξη για τις εκκρεμείς αιτήσεις σχετικά με τη δημιουργία σύνθετων τουριστικών καταλυμάτων σε ιδιωτικά δάση και δασικές εκτάσεις εκτός οργανωμένων υποδοχέων τουριστικών δραστηριοτήτων, κ.λπ.

– Καθορίζοται η έννοια του παρόχου ιατρικού τουρισμού και τα δικαιολογητικά εγγραφής των παρόχων ιατρικού τουρισμού στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Παρόχων Ιατρικού Τουρισμού του Υπουργείου Τουρισμού και η συνακόλουθη χορήγηση του Ειδικού Σήματος Παρόχου Ιατρικού Τουρισμού.

– Εντάσσονται τα κέντρα αναζωογόνησης (spa), στο πεδίο εφαρμογής του ανωτέρω νόμου, όταν λειτουργούν σε συνδυασμό με κύρια τουριστικά καταλύματα ή με εγκαταστάσεις ιαματικού τουρισμού ή με σύνθετα τουριστικά καταλύματα ή με Περιοχές Ολοκληρωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης. Οι εν λόγω δραστηριότητες υπάγονται ενδεικτικά στην τάξη NACE με κωδικό 96.04.»

– Τροποποιούνται-συμπληρώνονται διατάξεις, σχετικά με την ενίσχυση του οινοτουρισμού και του αλιευτικού τουρισμού. Συγκεκριμένα:

α. Αίρεται ο περιορισμός σχετικά με τη δυνατότητα ίδρυσης αποκλειστικά και μόνο μη κύριων τουριστικών καταλυμάτων μέσα στα όρια των οινοποιητικών ή και οινοπαραγωγικών εγκαταστάσεων.
β. Θεσπίζεται «Σήμα Επισκέψιμου Αποσταγματοποιείου – Ποτοποιείου», με σκοπό την προαγωγή της παροχής υπηρεσιών υποδοχής, ξενάγησης, γευσιγνωσίας, φιλοξενίας και εστίασης σε χώρους όπου λειτουργούν Αποσταγματοποιεία – Ποτοποιεία. Με νομοθετική εξουσιοδότηση προβλέπεται, μεταξύ άλλων, η καταβολή χρηματικού παραβόλου για τη χορήγηση του ανωτέρω σήματος.
γ. Παρέχεται νομοθετική εξουσιοδότηση για τη ρύθμιση επιμέρους θεμάτων σχετικά με την παροχή υπηρεσιών αλιευτικού τουρισμού εντός δημοσίων φυσικών ιχθυοτροφείων, καθώς και υπηρεσιών αλιευτικού και καταδυτικού τουρισμού εντός μονάδων υδατοκαλλιέργειας κ.λπ..

Δείτε το ΦΕΚ εδώ.